Marynaty do kurczaka od szefów kuchni – Najlepsze smaki, polecane przez kulinarnych ekspertów
Przepis na pieczonego kurczaka idealnie sprawdzi się w okresie świątecznym. Jest to danie sycące i wyjątkowo smaczne.
Możesz przygotować je dla dużej liczby gości. Warto poznać sekrety szefów kuchni, by przygotowanie kurczaka było proste i szybkie!
Oto lista najlepszych kompozycji ziół, które idealnie sprawdzą się do tego przepisu.
-
Zioła, w połączeniu z winem i mandarynką
To sposób zaczerpnięty ze śródziemnomorskiej kuchni. Kurczak przyprawiony jest ziołami, winem, mandarynką i miodem. Do środka kurczaka wkładamy kilka ząbków czosnku, kawałki mandarynek i gałązki rozmarynu.
Przygotuj roztwór z białego wina, oliwy z oliwek, soku z mandarynek i miodu. Polej nim obficie kurczaka.
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni i piecz w nim kurczaka przez około 20 minut. Obniż temperaturę w piekarniku do 170 stopni, kurczaka owiń folią i piecz go kolejne 40 minut.
-
Marynata z musztardy
Marynata z musztardy pozwoli Ci uzyskać chrupiącą i apatycznie wyglądającą skórkę. Do marynaty będziesz potrzebować oliwę z oliwek, wino i musztardę. Możesz również dodać sos tabasco i zioła prowansalskie, by nadać mięsu wyjątkowy smak.
Zmiel 4 ząbki czosnku, dodaj 2 łyżki białego, wytrawnego wina i po 2 łyżki oliwy z oliwek i musztardy. Możesz także dodać 1 łyżeczkę sosu tabasco, zioła prowansalskie i pół łyżeczki soli.
Przygotowaną marynatą dokładnie pokryj kurczaka. Następnie smaż go na patelni przez około 5 minut.
Następnie ustaw piekarnik na 180 stopni i włóż do niego kurczaka. Piecz, póki nie będzie w pełni gotowy. Ten przepis gwarantuje przepyszny smak!
-
Aromatyczne masło
Jeśli skorzystasz z tego przepisu, zagwarantowany masz pyszny, pikantny, indyjski smak. Posiekaj mięte i kolendrę, dodaj ząbek czosnku i korzeń imbiru, trochę papryki chilli i sok z limonki. Całość zblenduj. Do pozostałych składników dodaj miękkie masło, pieprz i sól.
Powstałą marynatą dokładnie posmaruj kurczaka, a następnie wstaw go do lodówki na około 3-4 godziny. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni i piecz kurczaka póki nie będzie gotowy.
Przedstawione sposoby, możesz wykorzystać przygotowując kurczaka na świąteczny stół! To od Ciebie zależy jakimi przyprawami i składnikami zamarynujesz kurczaka!