Mleko i cebula. Oto, jak zrobisz marynatę do schabowego według porady Magdy Gessler
7 059
Mamy dla Ciebie cały przepis.
Kotlet schabowy to idealny pomysł na obiad. Znakomicie komponuje się z ziemniaczkami i sałatką. Jeżeli jesteś fanką tego dania, mamy dla Ciebie znakomity przepis na kotlet schabowy Magdy Gessler!
Składniki:
schab 1 kg
mleko 1 l
cebula 2 szt.
jajka 2
bułka tarta
sól i pieprz
smalec
Sposób przygotowania:
Z jednego kilograma wieprzowiny wychodzą cztery grube kotlety, które trzeba rozbić bardzo cienko, to ma być kotlet prawie na cały talerz. Jeżeli w mięsie są jakieś żyłki, należy je przeciąć, ponieważ nie tylko utrudniają równomierne rozbicie mięsa, ale w czasie smażenia będą się kurczyć bardziej niż rozbite mięso, przez co kotlet będzie się zwijał
Zalewę do marynowania mięsa robi się z mleka, pokrojonej w piórka cebuli, soli i pieprzu. Rozbite kotlety powinny w niej poleżeć 2-3 godziny. Potem trzeba je dokładnie odsączyć. W kwestii panierowania są dwie szkoły: jedna zaleca panierować kotlety najpierw w mące, żeby panierka oddzielała się od mięsa, druga od razu w jajku i bułce tartej, żeby przylegała do mięsa. Panierowane kotlety kłaść na gorący smalec i smażyć na jasnozłoty kolor.