Marchewka po koreańsku wcale nie jest tradycyjnym koreańskim daniem. Została wymyślona przez koreańskich imigrantów, którzy często przyrządzali pikantną sałatkę z kapusty pekińskiej – kimchi. Ponieważ trudno było zdobyć kapustę pekińską, zaczęli marynować w ten sam sposób marchewkę i w efekcie całkowicie zastąpiła ona kapustę.
Pikantną marchewkę po koreańsku, można podawać jako osobną przekąskę oraz dodawać do różnych sałatek.
Oto rewelacyjny przepis na przygotowanie jej w domu, aby zawsze była pod ręką. Aby ją przygotować, potrzebujesz jedynie specjalnej tarki, na której zetrzesz marchewkę w cienkie paski lub słupki.
SKŁADNIKI
-
1 kg marchwi
-
1 łyżka cukru
-
2 łyżki 9% octu
-
1 łyżeczka soli
-
70 g oleju
-
czerwona papryka do smaku
-
4-6 ząbków czosnku
-
pęczek kolendry (opcjonalnie)
-
szczypta kolendry (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
1. Obierz i umyj marchewki, zetrzyj na tarce w paski. Im dłuższe, tym lepsze.
2. Posyp cukrem i solą, polej octem i ugniataj rękami (co najmniej 3 minuty), aby marchewka puściła sok.
3. Odstaw marchewkę w soku na 15 minut. Dodaj paprykę do smaku i ponownie wymieszaj marchewkę ręką.
4. Rozgrzej olej na patelni, nie doprowadzając do wrzenia, polej marchewkę i dobrze wymieszaj.
5. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przykryj naczynie i odstaw na 10-15 minut.
6. Dodaj szczyptę suszonej kolendry i jeśli nie możesz już się doczekać, zajadaj od razu. Ale najlepsza będzie, jeśli pozwolisz jej przejść smakiem przez kilka godzin w temperaturze pokojowej, a następnie włóż ją do lodówki na kolejne 3-4 godziny.
7. Najpyszniejsza marchewka po koreańsku jest gotowa. Smacznego!
Świeża kolendra poprawi smak marchewki i doda jej pikanterii. Dodaj kolendrę do gotowej marchewki tuż przed podaniem.