Marchewka pieczona- Z dodatkiem pysznych ziół, jej smak jest niesamowity. Świetnie smakuje z pysznym mięsem.
2 118
Tak przygotowane marchewki są zarówno pyszne jak i bardzo zdrowe. Posiadają one wiele witamin oraz karoten, w takim wydaniu przekąska posmakuje całej Twojej rodzinie.
W krótkim czasie otrzymasz pyszną oraz pięknie pachnącą przekąskę.
LISTA SKŁADNIKÓW:
600 g marchewki
4 ząbki czosnku
50 ml oliwy z oliwek
Natka pietruszki
Łyżeczka soli
Pół łyżeczki mielonej papryki słodkiej
SPOSÓB WYKONANIA:
1.Dokładnie obraną oraz umytą marchew przekrój wzdłuż na cztery kawałki.
2.W miseczce wymieszaj olej z słodką papryką, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą.
3.Gotową mieszankę przełóż na pokrojone marchewki. Odstaw na bok na kilka minut.
4. Formę wyłóż papierem do pieczenia lub użyj naczynia żaroodpornego, w którym ułóż wszystkie przyprawione marchewki, następnie przykryj je dokładnie folią aluminiową.
5.Piecz w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez około 45 minut. Aby ich kolor był piękniejszy zdejmij folię 10 minut przed końcem pieczenia.
Tak przygotowana marchewka idealnie komponuje się z puree ziemniaczanym oraz pysznym ulubionym mięsem. Pamiętaj, aby przed podaniem dania posypać drobno posiekanymi świeżymi ziołami. Życzę smacznego!