Malwa, czyli kwiat posiadający właściwości zdrowotne

Roślina malwy radzi sobie także z wieloma innymi aspektami niż tylko podrażnione gardło. Niektóre rodzaje malwy wyśmienicie wspomagają trawienie, oczyszczają żołądek i wątrobę oraz pomagają pozbyć się biegunki i wzdęć. Spożywanie malwy pomoże nam także uodpornić nasz organizm na wirusy grypy.

Jednym z dość pomocnych właściwości,  jakie oferuję nam ten kwiat jest leczenie, jak i dezynfekcja ran. Malwa wyeliminuję też swędzenie w ich okolicy oraz złagodzi wszelakie oparzenia. Wystarczy pokroić liście malwy i wydobywającym się sokiem posmarować ranę.

 

Lecznicza herbata z malwy

Kwiat malwy możemy wykorzystać w przeróżny sposób. Idealnie nadaję się do stworzenia wywaru do użytku zewnętrznego, aby złagodzić oparzenia, czy swędzenie. Możemy także stworzyć z niej leczniczą herbatę. Jak to zrobić?

Do przygotowania takowej herbaty potrzebne nam będą suszone kwiaty malwy, a dokładniej zaledwie jedna łyżeczka oraz 250ml wody. Należy pamiętać, aby herbatę przygotowywać przy użyciu sitka, aby zapobiec nieprzyjemnym drobinką w napoju.

 

Suszone kwiaty należy przełożyć do wcześniej wspomnianego sitka i zalać wrzątkiem. Taki wywar parzymy przez około 12-14 minut i nie czekamy aż przestygnie. Aby herbata podziałała w należyty sposób, należy pić ją jeszcze ciepłą. Jeżeli dolegliwości się nasilają należy pić taką herbatę do trzech razy dziennie.

Czytaj dalej

error: Content is protected !!