Makaron z pomidorami na patelni – Smaczne, szybkie i sycące danie dla każdego. W moim domu gości conajmniej raz w tygodniu
3 309
Genialne, szybkie i sycące danie, polecam wszystkim miłośnikom dań z makaronem w roli głównej, a w szczególności zapracowanym i ceniącym swój czas spędzony w kuchni Paniom domu.
Szybkie danie z minimalnego zestawu produktów, przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i najmłodszym domownikom. Gwarantuję, że zostanie w Twoim domu na dłużej. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
Makaron 500 g
Cebula 1 szt.
Pomidory 2 szt.
Czosnek 3 ząbki
Natka pietruszki
Woda 2 szklanki
Sól 1 łyżeczka
Czarny mielony pieprz 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
1. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę, a następnie wraz z obraną i pokrojoną w kostkę cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, podsmaż na głębokiej, rozgrzanej patelni z olejem.
2. Dopraw do smaku solą, pieprzem, wymieszaj i dodaj 2 szklanki wody. Doprowadź do wrzenia, dodaj makaron i gotuj na wolnym ogniu przez 7-10 minut – do miękkości makaronu.
3. Przed podaniem, posyp pokrojoną natką pietruszki i gotowe!
Tak przygotowany makaron z pomidorami, możesz również posypać startym na tarce serem żółtym lub parmezanem. Do pomidorów, można również dodać gotowanego fileta z kurczaka – danie będzie bardziej sycące i aromatyczne. Smacznego!