Leniwa galaretka, która nie trzeba gotować przez długi czas i idealnie gęstnieje.
8 292
Przyrządzenie galaretki jest bardzo pracochłonne i długie, a kupna niestety nie smakuje tak dobrze jak własnej roboty. Z pewnością ten przepis bardzo Ci się spodoba.
Z niewielkiej ilości składników, które są w przepisie zrobisz aż kilogram galarety. Do przygotowania galarety potrzebujesz zaledwie udek z kurczaka i kilku warzyw.
Składniki:
3 uda z kurczaka
20 gram żelatyny
1 marchew
pół cebuli
pieprz
sól
liść laurowy
4-5 ząbków czosnku
Sposób przygotowania
1. Udka wkładamy do garnka zalewamy 1 litrem wody i gotujemy.
2. Przygotuj warzywa: pokrój na duże kawałki marchew i cebulę. 2-3 ząbki czosnku przecinamy na pół.
3. Gdy mięso się zagotuje usuwamy pianę i wrzucamy do wody warzywa i przyprawy.
4. Przez półtorej godziny gotujemy mięso wraz z przyprawami pod przykryciem.
5. Do pół szklanki zimnej wody wsypujemy żelatynę i odkładamy aż spęcznieje.
6. Ugotowane mięso studzimy i obieramy z kości.
7. Odcedzamy bulion i wlewamy do niego żelatynę, podgrzewamy na średnim ogniu aż żelatyna się rozpuści. Solimy bulion i dodajemy do niego 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
8. Obrane mięso umieszczamy w głębokich talerzach lub miskach i zalewamy bulionem, następnie studzimy i umieszczamy w lodówce do zastygnięcia.
Podziel się tym przepisem ze znajomymi, a na pewno się im spodoba.