Lekka Zupa „Kogutek” – Ten smak zna pradawne dzieje.
5 694
Kto jak kto, ale nasze babcie umieją nas zaskakiwać jak mało kto. Szczególnie jeśli chodzi o gotowanie. I nie marszcz nosa, kiedy przeczytasz z czego robi się tą zupę. W latach 60. XIX wieku grzebienie uważano za egzotyczne danie, na które stać było tylko bogatych ludzi. Ale teraz są tanie.
Dlatego spróbuj ugotować lekką i smaczną zupę „Kogutek”. Z pewnością ci zasmakuje!
SKŁADNIKI
300 g grzebieni koguta (lub kury)
3 l wody
3 małe ziemniaki
1 cebula
1 marchewka
25 ml oleju
150 g ulubionego makaronu
1 łyżka przyprawy typu vegeta
świeże warzywa
sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Umyte i oczyszczone grzebienie włóż do garnka z zimną wodą i gotuj na średnim ogniu przez 30 minut. Nie zapomnij usunąć „szumowiny”.
2. Pokrój ziemniaki w kostkę i dodaj do bulionu.
3. Drobno posiekaj cebulę i podsmaż ją na oleju. Marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
4. Gdy cebula się zeszkli, dodaj marchewkę, sól, pieprz i duś pod pokrywką 5 minut. Dodaj gorący bulion i zagotuj wszystko.
5. Dopraw i dodaj makaron do prawie gotowej zupy. Kiedy będzie gotowa, zdejmij z ognia i pozostaw pod pokrywką przez 5 minut.
6. Podawaj zupę z połową jajka na twardo i świeżymi ziołami.