Leczo z ogórków przygotowane w słoikach- pyszna pikantna przekąska, którą zachwala cała moja rodzina

W moim rodzinnym domu bardzo często przygotowujemy leczo. Najbardziej smakuje nam z dodatkiem ogórków, papryki oraz pomidorów.

 

Jego smak jest lekko pikantny, ale posiada także nutkę kwasowości. Idealnie smakuje z dodatkiem pieczonego mięsa lub smażonymi ziemniaczkami. Koniecznie spróbuj przepisu poniżej, na pewno nie pożałujesz!

LISTA POTRZEBNYCH SKLADNIKÓW:
  • 300 g papryki
  • 1,5 kg pomidorów
  • 2,5 kg ogórków
  • 2 papryczki chili
  • 300 g marchwi
  • Główka czosnku
  • 100 ml octu
  • Pół szklanki oleju słonecznikowego
  • Łyżka soli
  • Pół szklanki cukru

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.Używając maszynki do mięsa zmiel czosnek, chili oraz czyste pomidory , z których wycięto twarde kawałki.

2.Dokładnie umytą oraz oczyszczona paprykę pokrój w paski. Używając tarki zetrzyj ba dużych oczkach obraną marchew. Całość gotuj przez 10 minut.

3.Wzdłóz, następnie w ćwiartki pokrój umyte ogórki, jeżeli ich smak jest zbyt gorzki, koniecznie obierz je ze skórki.

4.Do dużego garnka przełóż pokrojone ogórki, paprykę, starte oraz zmielone marchewki i pomidory. Do smaku przypraw cukrem oraz solą, całość dokładnie wymieszaj, po czym dodaj olej i ułóż garnek na palniku.

5.Gdy zacznie się gotować, zmniejsz ogień, i gotuj tak jeszcze przez 30 minut co jakiś czas mieszając.

 

6.Dodaj ocet około 10 minut przed końcem gotowania. Do czystych oraz wyparzonych słoików przenieś leczo i mocno zakręć słoiki pokrywkami. Wszystkie napełnione słoiki odwróć do góry dnem , następnie przykryj je kocem i pozostaw tak do całkowitego ostygnięcia.

Tak przygotowane leczo koniecznie przechowuj w chłodnej piwnicy lub spiżarni. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!