Leczo z ogórków przygotowane w słoikach- pyszna pikantna przekąska, którą zachwala cała moja rodzina
1 633
W moim rodzinnym domu bardzo często przygotowujemy leczo. Najbardziej smakuje nam z dodatkiem ogórków, papryki oraz pomidorów.
Jego smak jest lekko pikantny, ale posiada także nutkę kwasowości. Idealnie smakuje z dodatkiem pieczonego mięsa lub smażonymi ziemniaczkami. Koniecznie spróbuj przepisu poniżej, na pewno nie pożałujesz!
LISTA POTRZEBNYCH SKLADNIKÓW:
300 g papryki
1,5 kg pomidorów
2,5 kg ogórków
2 papryczki chili
300 g marchwi
Główka czosnku
100 ml octu
Pół szklanki oleju słonecznikowego
Łyżka soli
Pół szklanki cukru
SPOSÓB WYKONANIA:
1.Używając maszynki do mięsa zmiel czosnek, chili oraz czyste pomidory , z których wycięto twarde kawałki.
2.Dokładnie umytą oraz oczyszczona paprykę pokrój w paski. Używając tarki zetrzyj ba dużych oczkach obraną marchew. Całość gotuj przez 10 minut.
3.Wzdłóz, następnie w ćwiartki pokrój umyte ogórki, jeżeli ich smak jest zbyt gorzki, koniecznie obierz je ze skórki.
4.Do dużego garnka przełóż pokrojone ogórki, paprykę, starte oraz zmielone marchewki i pomidory. Do smaku przypraw cukrem oraz solą, całość dokładnie wymieszaj, po czym dodaj olej i ułóż garnek na palniku.
5.Gdy zacznie się gotować, zmniejsz ogień, i gotuj tak jeszcze przez 30 minut co jakiś czas mieszając.
6.Dodaj ocet około 10 minut przed końcem gotowania. Do czystych oraz wyparzonych słoików przenieś leczo i mocno zakręć słoiki pokrywkami. Wszystkie napełnione słoiki odwróć do góry dnem , następnie przykryj je kocem i pozostaw tak do całkowitego ostygnięcia.
Tak przygotowane leczo koniecznie przechowuj w chłodnej piwnicy lub spiżarni. Życzę smacznego!