Kurczak w kefirze – Delikatny, miękki i soczysty. Ten smak nie pozwoli o sobie zapomnieć

Kurczak to uniwersalny produkt, który pojawia się często w wielu domach. Wszechstronność tego mięsa jest znana każdemu nowicjuszowi – kilka przypraw lub subtelności gotowania całkowicie zmienia smak potrawy.

Kurczak marynowany w kefirze znajdzie się na liście najprostszych i najsmaczniejszych dań mięsnych.

SKŁADNIKI
  • 1 cała tuszka drobiowa lub jej dowolne części
  • 0,7 litra kefiru
  • przyprawa do kurczaka
  • sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Mięso dokładnie umyj, posól, popieprz i obtocz dokładnie w przyprawie do kurczaka. Można tak zrobić zarówno z całą tuszą, jak i jej częściami.

2. Umieść mięso do głębokiego pojemnika i wlej kefir, aby całkowicie przykrył kurczaka.

 

3. Najlepiej marynować mięso przez całą noc. Jednak w zupełności wystarczy 2-3 godzin.

 

4. Umieść marynowanego kurczaka w naczyniu żaroodpornym, zalej pozostałą marynatą i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 1 godzinę.

5. Gotowego kurczaka poznasz po złotej skórce i miękkiemu soczystemu mięsu, które łatwo przebić wykałaczką lub zapałką.

 

6. Pieczonego kurczaka należy podawać na gorąco. Wskazane jest dekorowanie sałatą. Zalecam dodanie powstałego po upieczeniu sosu do mięsa, aby poprawić jego smak.

7. Marynowany kurczak w kefirze jest gotowy, możesz zadzwonić do znajomych lub rodziny i delektować się tym pachnącym daniem.

Smacznego!

error: Content is protected !!