Kurczak duszony z cebulą – Twoi bliscy z pewnością będą nim zachwyceni
5 950
Wydawało by się, że to zwyczajne danie z kurczakiem, ale nie do końca takie jest. Prosty, ale genialny zestaw produktów potrzebnych do jego przygotowania, zawsze masz w swoim domu. Wystarczy je ze sobą odpowiednio połączyć.
Szybkie danie, które wykonasz w zaledwie 30 minut, aromatycznie pachnie i wygląda apetycznie. Przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kurczaka i ceniącym swój czas, spędzony w kuchni.
Do przygotowania tego dania, możesz użyć zarówno udek, podudzi, skrzydełek lub piersi z kurczaka. Wszystko zależy od Twoich upodobań. Aromatyczny, cebulowy sos dopełni smak każdego rodzaju mięsa. Moja rodzina takiego kurczaka uwielbia. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
500 g cebuli
1 kg udek z kurczaka
Sól, mielona słodka papryka i zioła do smaku
1/2 łyżeczki sody
PRZYGOTOWANIE:
1. Na rozgrzanej patelni z olejem, usmaż obraną cebulę, pokrojoną w kosteczkę.
2. Dopraw cebulę solą, pieprzem, dodaj sodę. Dobrze wymieszaj i przykryj pokrywką.
3. Duś cebulę przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Im więcej soku puści cebula, tym lepiej.
4. Przyprawione wcześniej udka kurczaka, ułóż na patelni z cebulą.
5. Przykryj pokrywką i duś przez 30-40 minut, aż będzie miękki. Pamiętaj, aby przewracać udka na drugą stronę podczas duszenia, a pod koniec posyp mieloną, słodką papryką i świeżymi ziołami.
Podawaj kurczaka, duszonego z cebulką w towarzystwie ryżu lub puree i koniecznie z surówką ze świeżych warzyw. Smacznego!
Podziel się przepisem z rodziną i przyjaciółmi, a z nami swoimi wrażeniami. Smacznego!