Kulki Twarogowe z Cukrem Pudrem – Nie zatrzymasz się na jednej.
565
Składniki na pyszne kulki twarogowe są łatwo dostępne, a w większości znajdziesz je w swojej kuchni. Ale co najważniejsze, z powodzeniem mogą zastąpić słodki deser. Przygotowanie ich jest przyjemnością, więc moje pociechy chętnie pomagają mi w przygotowaniu. Szybko i pysznie! Do dzieła!
SKŁADNIKI
250 g twarogu
1 jajko
2,5 łyżki stołowej cukru
0,5 łyżeczki sody
170 g kaszy manny
200 g mąki
szczypta soli
2-3 łyżki cukru pudru
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
1. W wygodnej misce wymieszaj jajko, twarożek, cukier i kaszę mannę. Dobrze wymieszaj.
2. Przesiej mąkę i wymieszaj ją z sodą i solą. Należy pamiętać, że ilość mąki może być mniejsza. Wszystko zależy od wielkości jaj i soczystości twarogu.
Dodaj suchą mieszankę do masy twarogowej, wymieszaj i ugnieć ciasto.
3. Z gotowego ciasta uformuj kulki.
4. Rozgrzej mocno olej w głębszym garnku. Smaż kulki twarogowe w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.