Kruche maślane ciasteczka – Idealne do popołudniowej filiżanki kawy lub herbaty. Moja rodzina je uwielbia
28 264
Kruche maślane ciasteczka, według tego przepisu, polecam wszystkim miłośnikom szybkich, prostych i domowych wypieków, a w szczególności tym, co cenią swój cenny czas spędzony w kuchni. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
120 g mąki
100 g masła
1 jajko
5 łyżek cukru
50 g cukru pudru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 laska wanilii
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
1. Utrzyj z cukrem pudrem miękkie masło.
2. Do osobnej miski, przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj sól i ziarenka z laski wanilii.
3. Teraz połącz ze sobą utarte masło z cukrem i mąkę, wymieszaj i zagnieć gładkie ciasto. Gotowe ciasto uformuj w kulkę, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
4. Po tym czasie, podziel ciasto na dwie równe części, zroluj w wałeczki (jak na kopytka ) i pokrój na małe kosteczki.
5. W miseczce roztrzep jajko, a do drugiej wsyp cukier. Każdą kosteczkę ciasta, zamocz najpierw w jajku, a następnie w cukrze i układaj na blaszce, wysmarowanej masłem.
6. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 15-20 minut. Gotowe!
Pyszne, pachnące, kruche ciasteczka świetnie smakują do popołudniowej filiżanki ulubionej herbaty lub kawy, a dla najmłodszych – do kubka gorącego kakao. Smacznego!