Pewnego wieczoru wracając z pracy, rozmarzyłam się i nagle poczułam zapach domowych ciast. Znasz to uczucie, kiedy babcia piecze ciasto, a wszyscy z niecierpliwieniem czekają na końcowy wynik? Nagle naszło mnie na coś domowej roboty, słodkiego i ze śmietaną. I mam przepis na taki przypadek… Zabrałam się za robotę od razu i …. dzielę się z Wami moim przepisem na kruche ciasto.
SKŁADNIKI
-
450 g masła lub margaryny
-
150 g cukru
-
400 g mąki
-
2 jajka
-
1 puszka gotowanego skondensowanego mleka
-
1 saszetka proszku do pieczenia
-
2 torebki cukru waniliowego
-
50 g czekolady
PRZYGOTOWANIE
1. Na początek ubij jajka z cukrem waniliowym (1 saszetka), następnie dodaj 200 gramów masła lub margaryny i ubij, aż będzie gładkie. Następnie dodaj proszek do pieczenia (lub sodę do pieczenia z octem), mąkę i zagniataj ciasto, aby nie przylegało do rąk. Następnie zwiń w rolkę i włóż do lodówki na 30 minut.
2. W międzyczasie możesz przygotować śmietanę. Weź pozostały olej, ubij go z cukrem waniliowym, skondensowanym mlekiem, aż do uzyskania jednorodnej lekkiej masy.
3. Teraz wyjmij ciasto, podziel je na cztery części. Zroluj każdy kawałek, przytnij krawędzie, aby zrobić ciasto o średnicy 30 cm. Odłóż skrawki na bok.
4. Z pomocą wałka do ciasta przenieś ciasto na blaszkę pokrytą pergaminem i piecz w temperaturze 180 stopni do złotego koloru przez 15 minut. Pozostaw do ostygnięcia.
5. Posmaruj każdą warstwę ciasta kremem i ułóż je jeden na drugim. Teraz możesz ozdobić ciasto rozpuszczoną czekoladą.