Z tego przepisu powstaje pyszne ciasto z jogurtowym lukrem. Nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. Każdy może je zrobić.
1 401
Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na pyszne kruche ciasto. Będzie takie jak to, które dostaniesz w swojej ulubionej cukierni.
Jest to delikatne, kruche ciasto, które jest jednocześnie pyszne i sycące. Ten deser nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych. To ciasto zrobi wrażenie na wszystkich Twoich gościach.
Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące składniki:
1 łyżeczka proszku do pieczenia
70 ml roztopionego masła
70g cukru pudru
200g mąki pszennej
Dodaj szczyptę soli
Skórka z cytryny (starta),
2 żółtka
Składniki na nadzienie:
400 g jogurtu o smaku waniliowym,
2 białka jaj
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru
Przygotowanie:
W misce połącz cukier i dwa żółtka. Połącz te składniki. Wymieszaj masło, aż się rozpuści.
Wmieszaj do tej mieszanki mąkę, proszek do pieczenia i sól. Mieszaj składniki, aż ciasto stanie się gładkie i jednolite.
Podziel ciasto na dwie równe porcje, zawiń każdą z nich w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 30 minut.
Kiedy ciasto się rozmrozi, wyjmij je z zamrażarki i rozłóż folię. Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem do pieczenia. Umieść pierwszą porcję ciasta na dnie formy do pieczenia.
Następnie przygotuj krem. Ubij śmietanę, łącząc w misce białka z cukrem. W misce wymieszaj jogurt o smaku waniliowym. Do drugiej miski wsyp 50 g mąki.
Tę mieszankę należy równomiernie rozprowadzić w foremce. Drugą część ciasta należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Tą tarką przykryć krem. Piec przez 30 minut w temperaturze 180°C.