Kremowe udka kurczaka – Marynowane w ten sposób, rozpływają się w ustach. Genialne połączenie smaków na jednym talerzu
2 052
Przepis na kremowe udka kurczaka, polecam wszystkim zapracowanym Paniom domu, które cenią swój czas spędzony w kuchni.
Pyszne, delikatne i soczyste mięso w kremowym sosie, to prawdziwy hit na moim stole. Genialna marynata sprawia, że mięso znika z talerzy błyskawicznie. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
700 g udek z kurczaka
200 ml kefiru
3 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżka oleju słonecznikowego
Sól (do smaku)
PRZYGOTOWANIE:
1. Udka umyj, osusz ręcznikiem papierowym i poukładaj w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Potem obierz cebulę, pokrój w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do kurczaka.
2. Teraz przygotuj marynatę: Kefir, wymieszaj z musztardą, papryką i solą. Przygotowaną mieszanką, zalej mięso w naczyniu i odstaw na co najmniej 1 godzinę.
3. Po tym czasie, piecz kurczaka w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 50-60 minut. Gotowe!
Kremowe udka kurczaka,podawaj na gorąco. Najlepiej smakują w towarzystwie ryżu i marchewką z groszkiem. Smacznego!