Ciasta Kremowe ciasto bez pieczenia w którym dosłownie każdy się zakocha. Proste i szybkie do zrobienia. Last updated mar 13, 2024 31 338 Kremowe ciasto bez pieczenia w którym dosłownie każdy się zakocha. Proste i szybkie do zrobienia. Do zrobienia ciasta potrzeba: 50g biszkoptów typu lady fingers (słodkie, podłużne biszkopciki) 300 ml mleka 30 g gorzkiego kakao 30 g cukru pudru Do zrobienia kremu: 5 sztuk żółtek 500ml mleka 250g miękkiego masła 200g cukru 50 g skrobi kukurydzianej Dodatkowo należy przygotować: 400 g śmietany 30% 50g czekolady, którą później należy potrzeć blaszkę/formę 20x30cm folię spożywczą do przykrycia masy Przygotowanie krok po kroku: 1. W misce należy wymieszać cukier, kakao i mleko. 2. Na spód blaszki wyłożyć namoczone wcześniej podłużne biszkopty w otrzymanej wcześniej masie kakaowej. Czas na przygotowanie masy, należy: 3. Wymieszać mleko z żółtkami, cukrem i skrobią. Postawić na kuchenkę i ugotować gesty budyń. 4. Otrzymaną masę należy ostudzić. Najlepiej przełożyć ją do miski, zabezpieczyć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce. 5. Kiedy masa będzie już schłodzona należy dodać do niej miękkie masło i mieszać do momentu uzyskania jednolitej masy. 6. Krem następnie nałożyć na biszkopty i wygładzić np. łyżką. 7. Następnie ubić (najlepiej mikserem) 30% śmietanę i zrobić z niej kolejną warstwę ciasta. 8. Wszystko posypać startą czekoladą. Smacznego!