Oto przepis na pyszne kruche ciasto z waniliowym jogurtowym nadzieniem. Jego smak zachwyci niejednego łasucha.

Do przygotowania tego niesamowitego ciasta potrzebujesz niewiele składników. Jest obłędne w smaku, niczym ciasto kupione w pobliskiej cukierni.

 

Jest to kruche i delikatne ciasto z mąki, jaj i jogurtu. Jest bardzo sycące.  Jest łatwe w przygotowaniu, nie musisz mieć sporych zdolności kulinarnych. Z pewnością tym ciastem zachwycisz swych gości.  

 

Składniki na ciasto: 

  • 1 opakowanie proszku do pieczenia, 
  • 70 ml roztopionego masła, 
  • 70 g cukru pudru, 
  • Szczypta soli, 
  • 200 g mąki pszennej, 
  • Skórka z cytryny, 
  • 2 żółtka 

 

Składniki na nadzienie: 

  • 400 g jogurtu waniliowego, 
  • 2 białka, 
  • 3 łyżki mąki, 
  • 3 łyżki cukru 

 

Sposób przygotowania ciasta 

Do miski dodaj żółtka i cukier, ubij.

Następnie dodaj roztopione masło i ponownie wymieszaj, aż składniki się połączą. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz skórkę z cytryny.

Wszystko dokładnie wymieszaj aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Gdy ciasto będzie gładką masą podziel na pół i owiń folią spożywczą i włóż na 30 minut do zamrażarki.  

Po tym czasie wyjmij ciasto z zamrażarki, odwiń je z folii i przykryj papierem do pieczenia. Na dnia formy ułóż pierwszą część ciasta. Następnie przejdź do wykonania kremu. Do miski wbij białka z jaj, dodaj cukier i ubij na sztywną pianę.

Do drugiej miski wlej jogurt waniliowy, dodaj 50 g mąki i dokładnie wymieszaj z ubitymi białkami. Tak przygotowaną masę rozprowadź w formie z ciastem, a drugą częścią ciasta przykryj krem.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piecz około 30 minut. Smacznego! 

 

Jest to naprawdę proste w przygotowaniu ciasto. Nawet laik w pieczeniu poradzi sobie z tym przepisem. Z pewnością to ciasto zasmakuje wszystkim Twoim bliskim i gościom, których poczęstujesz tym ciastem, które sama wykonałaś.

error: Content is protected !!