W ten bardzo prosty sposób zrobisz krem. Sposób na idealny dodatek do pieczenia.

Masła, mleko i jajka – właśnie te produkty wchodzą w skład kremu „Charlotte”, wykorzystywanego często do przygotowywania deserów z biszkoptami i herbatnikami. Taki krem może pełnić także inną funkcję – idealnie sprawdza się w roli dekoracji pysznego ciasta, nadając mu dodatkowego uroku.
Niestety, stworzenie idealnego kremu „Charlotte” nie zawsze wychodzi zgodnie z planem… mamy jednak rozwiązanie! Nasz przepis gwarantuje, że za każdym razem krem ten wyjdzie doskonale i bezbłędnie, a przy tym będzie pyszny.

 

Składniki

  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 100 ml mleka
  • wanilia do smaku
  • rum lub brandy do smaku

 

Przygotowanie

1. Produkty potrzebne do przygotowania kremu „Charlotte” powinny mieć temperaturę pokojową – przygotuj je więc z odpowiednim wyprzedzeniem, aby zdążyły się ocieplić.
2. Jajka ubij z cukrem i wanilią, a do tak przygotowanej mieszanki dodaj mleko. Całość ponownie dokładnie wymieszaj.
3. Jajka wymieszane z mlekiem, cukrem i wanilią wlej do rondelka i podgrzej na małym ogniu, ciągle mieszając. Kiedy mieszanina zgęstnieje – zdejmij ją z ognia i pozostaw do ostudzenia. Nie pozwól, aby się zagotowała.
4. Roztopione wcześniej masło ubij mikserem tak, aby stworzyć puszystą masę. Do tak przygotowanej masy powoli wlewaj mieszankę mleka z jajkami, ciągle ubijając.
5. Na końcu ubijania dodaj do masy wybrany przez siebie alkohol – brandy lub rum, który nada kremowi charakterystyczny smak.

 

Tak przygotowany krem możesz wykorzystać od razu po zrobieniu, na przykład do udekorowania deseru, lub przechowywać nie dłużej niż 4 dni w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Krem „Charlotte” jest idealny nie tylko jako dekoracja przeróżnych deserów, ale może być wykorzystywany na przykład do wypełniania eklerów czy też do udekorowania babeczek. Ta pyszna, delikatna masa nada każdemu deserowi niepowtarzalnego smaku.

Smacznego!

error: Content is protected !!