Krążki cebulowe – Pyszna, zdrowa i chrupiąca przekąska w kilka minut, dla każdego i na każdą okazję
1 374
Wszystko czego potrzebujesz to cebula, olej, produkty na łatwe i szybkie ciasto oraz głęboką patelnię lub frytownicę. Jeśli potrzebujesz przekąski dla większej ilości osób, krążki cebulowe będą idealnym rozwiązaniem.
Krążki cebulowe mogą z powodzeniem konkurować z chipsami, orzeszkami czy krakersami, które każdy uwielbia. W połączeniu z ulubionym, pysznym domowym sosem są idealną przekąską dla każdego! Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI (4 PORCJE)
2 duże cebule
olej
sól, pieprz
DO CIASTA
3 łyżki mąki
1 jajko
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
1. Przygotuj ciasto: Wymieszaj mąkę z jajkiem, pieprzem i solą, dodaj olej. Dobrze wymieszaj i odstaw na 30 minut.
2. Cebulę pokrój w grube piórka i mocz w zimnej wodzie przez 30 minut.
3. Po tym czasie, osusz cebulę ręcznikiem papierowym. Zanurzaj kolejno krążki cebuli w cieście i smaż w głębokim oleju na złoty kolor. Po usmażeniu, odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Smacznego!
Podawaj krążki na gorąco! Ciasto można przygotować również z dodatkiem lekkiego piwa. Krążki będą bardziej puszyste i chrupiące. Papryka, kminek i kolendra to doskonałe dodatki do ciasta. Możesz również posypać krążki cebulowe przed smażeniem ziarnem sezamu. Sos tatarski, sos czosnkowy, musztarda wyjątkowo podkreślą smak tej wspaniałej przekąski.