To przepyszne ciasto jest naszym zdaniem królem serników. Koniecznie zapisz ten przepis i wypróbuj ten oryginalny deser.

Wszystkie składniki do ciasta wymieszaj ze sobą. Następnie ugnieć gotowe ciasto i podziel na 2/3 i 1/3. Dwie części pozostaw w lodówce przez około 1 godzinę. Dno formy do ciasta, wylep większą częścią gotowego ciasta.

Za pomocą wykałaczki, ponakłuwaj je i piecz w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu, pozostaw ciasto do ostygnięcia. Twaróg do masy, zmiel trzy razy. Cukier waniliowy zmieszaj z cukrem i utrzyj z masłem.

 

Do składników dodawaj po 1 żółtku, a następnie po 1 łyżce przygotowanego wcześniej twarogu. Ucieraj wszystkie składniki, aż będą dobrze połączone ze sobą. Następnie dodaj rodzynki i mąkę ziemniaczaną. W osobnej misce utrzyj białka do uzyskania sztywnej masy.

Gotową pianę z białek powoli dodaj do masy serowej. Na wcześniej upieczony spód ciasta, wylej przygotowaną masę. Z pozostałej części utartego ciasta, rozwałkuj i pokrój w paski. Z gotowych pasków ułóż wzór kratki na wierzchu sernika i posmaruj je roztrzepanym żółtkiem.

 

Ciasto piecz w 170 stopniach C przez około 50-60 minut. Po tym czasie, pozostaw sernik w lekko uchylonym piekarniku aż do wystudzenia. Gdy będzie zimny, można go polukrować. Smacznego !

Czytaj dalej

error: Content is protected !!