Krakowski sernik- Kremowy smak ciasta zachwyca wszystkich podniebienia.
8 005
Już teraz sama z łatwo dostępnych składników przygotujesz pyszne krakowskie ciasto, które jest ciężkie, ale jego kremowy smak zachwyca swoim smakiem.
LISTA SKLADNIKÓW POTRZEBNYCH NA SPÓD:
250 g mąki pszennej
Jajko
125 g cukru
125 g zimnego masła
2 łyżeczki cukru waniliowego
LISTA POTRZEBNYCH SKŁADNIKÓW NA MASĘ SEROWĄ:
100 g miękkiego masła
1 kg sernika twarogowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
8 jajek
100 g rodzynek
250 g cukru pudru
3 łyżki cukru waniliowego
DODATKOWE SKŁADNIKI:
Lukier według uznania
Żółtko
WYKONANIE:
1. Z podanych powyżej składników ugnieć ciasto , które podziel na 1/3 i 2/3 części. Przez około 1 godzinę przechowuj jedno i drugie ciasto w lodówce. Po upływie tego czasu wyjmij z lodó2.ki 2/3 części ciasta i wyłóż nim dokładnie blachę o wymiarach 20×30 cm, następnie za pomocą widelca całość ponakłuwaj i piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 15 minut.
2. Za pomocą maszynki do mięsa zmiel trzykrotnie ser. W drugiej misce połącz ze sobą masło wraz z cukrem oraz cukrem waniliowym, następnie powoli dodawaj żółtka. Ciągle mieszaj i stopniowo dodawaj zmielony ser. Całość mieszaj do momentu, aż wszystkie składniki dobrze połączą się ze sobą.
3. Gotową masę serową przełóż na upieczony spód Wyjmij pozostałe ciasto z lodówki, następnie dokładnie go rozwałkuj i wycinaj z niego paski, z których stwórz na serze kratownicę. Roztrzep dokładnie żółtko i posmaruj nim otrzymaną z pasków ciasta kratownicę. Całe ciasto piecz przez 50-60 minut w rozgrzanym piekarniku do 175 stopni. Gotowe!