Przyrządź te wspaniałe kotlety w podany sposób, a twoja rodzina będzie ci wdzięczna. Są tak dobre, że lepiej zrobić większą porcję.
11 568
Pragnę podzielić się świetnym przepisem na niezwykle przepyszne, domowe kotlety. Przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale smak wynagradza wszystko.
Smakowite, pełne zapachu nadzienie i chrupiąca skórka sprawią, że nikt im się nie oprze. Przygotuj to danie i się przekonaj o tym, że ciężko będzie odmówić sobie dokładki!
SKŁADNIKI NA KOTLETY
ok. 400-500g wołowiny (można również wybrać filet z kurczaka)
200-300g świeżych pieczarek
100-150g twardego, żółtego sera
1 średniej wielkości cebula
koperek
przyprawy dla smaku – sól, pieprz
SKŁADNIKI NA PANIERKĘ
2 większe lub 4 mniejsze ziemniaki
1 jajko
mąka
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
1. Pierwszym krokiem jest zrobienie nadzienia. Należy obrać pieczarki i cebulę. Grzyby pokroić w plastry, cebulę na pół a następnie w pióra i podsmażyć na patelni aż do osiągnięcia delikatnie złotego koloru.
2. Następnie należy zetrzeć ser za pomocą tarki o małych oczkach a koperek drobno posiekać. Kolejnym krokiem będzie połączenie składników z pieczarkami i cebulą, oraz doprawienie solą dla smaku.
3. Wybrane mięso (wołowina lub drób) należy pokroić i rozbić na średniej wielkości i grubości kotlety. Doprawić solą i pieprzem dla smaku. Na środek każdego kotleta położyć około łyżki farszu.
4. Krawędzie mięsa należy złożyć tak, aby swoim kształtem przypominały kopertę.
5. Następnie należy obrać ziemniaki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach i przygotować jajko o raz mąkę w oddzielnych miskach.
6. Każdy kotlet powinien zostać obtoczony w mące, następnie w jajku, a na koniec w startych ziemniakach. Kotlety należy smażyć na oleju dopóki nie uzyskają złocistego koloru.
7. Do piekarnika rozgrzanego do 180°C należy włożyć ułożone na blaszce kotlety i piec około 15 min. Po tym czasie są gotowe do jedzenia.
Można je podawać z dowolnymi warzywami, sałatką czy ziołami. Świetnym dodatkiem dla fanów ostrych dań będzie dodatek musztardy lub inne tego typu pikantne sosy.
Koniecznie zachowaj przepis na później i nie zapomnij podzielić się nim z przyjaciółmi!