Kotleciki z ryżem- Twoja rodzina będzie pod wrażeniem , tak pysznych oraz soczystych kotlecików z sosem

Czy lubisz jeść soczyste oraz bardzo pyszne kotleciki w delikatnym sosie? Twojej rodzinie na pewno posmakuje tak pyszne danie. Zapraszam poniżej na szybki oraz bardzo prosty przepis!

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 0,5 kg wołowiny ( lub wieprzowiny)
  • Cebula
  • Ziemniak
  • Pęczek pietruszki
  • Kromka chleba
  • Łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • ½ łyżki surowego ryżu

 

LISTA SKŁADNIKÓW DO PANIEROWANIA I SMAŻENIA
  • 2 jajka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • ½ łyżki oliwy z oliwek (lub olej słonecznikowy)

 

LISTA SKŁADNIKÓW NA SOS:
  • 2 ząbki czosnku
  • Łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki pomidorowego koncentratu
  • Szczypta czarnego pieprzu
  • 2,5 łyżki bulionu drobiowego
  • ½ łyżeczki soli

 

PRZYGOTOWANIA:

1.Używając maszynki do mięsa, zmiel umyte oraz osuszone mięso.

 

2.Za pomocą tarki zetrzyj ziemniaka na małych oczkach (zamiast ziemniaka może być cukinia).

3.Do miseczki wlej wodę i zanurz w niej chleb, ale bez skórki, następnie odciśnij z niego nadmiar wody. W blenderze zmiel natkę pietruszki oraz cebulkę.

4.Do dużej miski włóż zmielone mięso, namoczony chleb, zblendowaną natkę pietruszki i cebulę, starty ziemniak oraz surowy ryż, całość dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły.

5.Całość przypraw solą i pieprzem.

 

6.Z gotowej masy zacznij formować małe kotleciki ( gdy zaczną się smażyć , nabiorą większej objętości).

7.W jajku obtocz przygotowane kotleciki, następnie osyp je kaszą manną.

 

8.Na rozgrzanym oleju smaż przygotowane kotleciki z każdej strony na złoty kolor.

9.Aby usunąć nadmiar tłuszczu koniecznie połóż je na ręczniku papierowym.

 

10. W garnku podgrzej 3-4 łyżki oleju, po czym dodaj pozostałe przeprawy. Całość dokładnie wymieszaj, następnie na małym ogniu gotuj około 1 minuty. Dodaj przeciśnij przez praskę czosnek, oraz koncentrat pomidorowy, na sam koniec wolej gorący bulion. Dopraw solą i pieprzem, następnie gotuj przez kilka minut.

 

11.Do przygotowanego sosu włóż podsmażone kotleciki, i całość gotuj 35-40 minut pod przykryciem na małym ogniu. Gdy wyparuje za dużo wody, koniecznie dolej, aby kotleciki były przykryte.

12.Po upływie tego czasu, wyłącz gaz i odstaw kotleciki na 10-15 minut. To cały przepis!

 

Przygotowane kotleciki podawaj z ryżem lub świeżym chlebem, oraz koniecznie z dodatkiem ulubionych surówek.

error: Content is protected !!