Kotleciki z ryżem- Twoja rodzina będzie pod wrażeniem , tak pysznych oraz soczystych kotlecików z sosem
Czy lubisz jeść soczyste oraz bardzo pyszne kotleciki w delikatnym sosie? Twojej rodzinie na pewno posmakuje tak pyszne danie. Zapraszam poniżej na szybki oraz bardzo prosty przepis!
LISTA SKŁADNIKÓW:
-
0,5 kg wołowiny ( lub wieprzowiny)
-
Cebula
-
Ziemniak
-
Pęczek pietruszki
-
Kromka chleba
-
Łyżeczka soli
-
½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
-
½ łyżki surowego ryżu
LISTA SKŁADNIKÓW DO PANIEROWANIA I SMAŻENIA
-
2 jajka
-
4 łyżki kaszy manny
-
½ łyżki oliwy z oliwek (lub olej słonecznikowy)
LISTA SKŁADNIKÓW NA SOS:
-
2 ząbki czosnku
-
Łyżeczka kurkumy
-
2 łyżki pomidorowego koncentratu
-
Szczypta czarnego pieprzu
-
2,5 łyżki bulionu drobiowego
-
½ łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIA:
1.Używając maszynki do mięsa, zmiel umyte oraz osuszone mięso.
2.Za pomocą tarki zetrzyj ziemniaka na małych oczkach (zamiast ziemniaka może być cukinia).
3.Do miseczki wlej wodę i zanurz w niej chleb, ale bez skórki, następnie odciśnij z niego nadmiar wody. W blenderze zmiel natkę pietruszki oraz cebulkę.
4.Do dużej miski włóż zmielone mięso, namoczony chleb, zblendowaną natkę pietruszki i cebulę, starty ziemniak oraz surowy ryż, całość dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły.
5.Całość przypraw solą i pieprzem.
6.Z gotowej masy zacznij formować małe kotleciki ( gdy zaczną się smażyć , nabiorą większej objętości).
7.W jajku obtocz przygotowane kotleciki, następnie osyp je kaszą manną.
8.Na rozgrzanym oleju smaż przygotowane kotleciki z każdej strony na złoty kolor.
9.Aby usunąć nadmiar tłuszczu koniecznie połóż je na ręczniku papierowym.
10. W garnku podgrzej 3-4 łyżki oleju, po czym dodaj pozostałe przeprawy. Całość dokładnie wymieszaj, następnie na małym ogniu gotuj około 1 minuty. Dodaj przeciśnij przez praskę czosnek, oraz koncentrat pomidorowy, na sam koniec wolej gorący bulion. Dopraw solą i pieprzem, następnie gotuj przez kilka minut.
11.Do przygotowanego sosu włóż podsmażone kotleciki, i całość gotuj 35-40 minut pod przykryciem na małym ogniu. Gdy wyparuje za dużo wody, koniecznie dolej, aby kotleciki były przykryte.
12.Po upływie tego czasu, wyłącz gaz i odstaw kotleciki na 10-15 minut. To cały przepis!
Przygotowane kotleciki podawaj z ryżem lub świeżym chlebem, oraz koniecznie z dodatkiem ulubionych surówek.