Kotleciki z krabowym nadzieniem – Bardzo często robię je w taki sposób. Moja rodzina je uwielbia
993
Z pozoru zwykłe kotlety, jednak w środku kryją niebanalne nadzienie. Nie zapomnę zdziwionych min moich bliskich, kiedy pierwszy raz zaserwowałam im kotleciki z krabowym nadzieniem. Oprócz zdziwienia jednak, na ich twarzach gościł również zachwyt i uśmiech. Wiedziałam, że zostaną z nami na dłużej…
Szybkie i proste w wykonaniu danie, które w pamięci bliskich pozostanie na długo. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
0,5 kilograma mielonego mięsa drobiowego
1 jajo kurze
bułka tarta
1 łyżka kwaśnej śmietany
ulubione przyprawy do smaku
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
100 g paluszków krabowych
50 g twardego sera
50 g masła
PRZYGOTOWANIE:
1. Mięso włóż do wygodnej miski, dopraw do smaku solą i pieprzem.
2. Potem dodaj śmietanę, jajko i dokładnie wszystko wymieszaj dłonią.
3. Teraz przygotuj nadzienie: masło rozpuść w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej.
4. Ser żółty i paluszki krabowe, zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
5. Do schłodzonego, rozpuszczonego masła, dodaj ser, paluszki krabowe i dokładnie wszystko wymieszaj.
6. Miski z mięsem i nadzieniem, wstaw do lodówki na godzinę.
7. Po tym czasie, mokrymi dłońmi uformuj z mięsa kulki, a następnie je rozpłaszcz.
8. Na środek każdego, nałóż porcję nadzienia i zawiń, formując zgrabne kotleciki.
9. Kotleciki obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony. Gotowe!
Pyszne i złociste kotleciki z niezwykłym nadzieniem, świetnie smakują w towarzystwie domowych frytek lub ziemniaków puree. Nie zapomnij też o zestawie surówek ze świeżych warzyw. Smacznego!