Kotleciki puszyste – każda kucharka powinna mieć ten przepis. Ten smak na pewno na długo zapamiętasz.
2 717
Tak pysznymi kotlecikami, Twoi goście za każdym razem będą się zajadali.
Kotleciki z przepisu poniżej będą kruche oraz bardzo delikatne. Pod wrażeniem tak pysznym smakiem będzie cała rodzina. Delikatne, soczyste oraz bardzo miękkie kotlety właśnie takie wychodzą za każdym razem. Na dwa sposoby możesz je przygotować, upiec albo podsmażyć.
SKŁADNIKI:
Papryka
Cebula
Jajko
½ kg zmielonego fileta z kurczak
2 ząbki czosnku
½ szkl płatków owsianych
½ szkl wody lub mleka
Czarny mielony pieprz
Sól
Olej do smażenia
WYKONANIE:
1.Wodą lub mlekiem zalej płatki owsiane, następnie na 20 minut odstaw. W misce wymieszaj mięso mielone z drobno pokrojoną cebulą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, całość dokładnie wymieszaj.
2.Dodaj również płatki owsiane, paprykę i przypraw solą oraz pieprzem do smaku , wymieszaj ponownie. Jak wszystko wymieszałaś, to możesz formować kotleciki. Na rozgrzanym oleju smaż kotlety z obydwu stron.
Jeżeli lubisz to dodaj ser do farszu, a panierkę możesz zrobić ze zmielonych orzechów. Podawaj kotlety z sosem słodko-kwaśnym lub z kwaśną śmietaną. Życzę smacznego!