Kokosanki – Pyszne domowe ciastka, które zachwycą nie tylko domowników
2 541
Uwielbiam kokosanki w każdej postaci. Nie ma nic lepszego, niż domowe, delikatne i puszyste ciasto, obtoczone w sosie czekoladowym i wiórkach kokosowych.
Piekę kokosanki, według tego sprawdzonego przepisu od wielu lat i do dziś cieszą się dużym powodzeniem podczas każdej uroczystości rodzinnej w moim domu.
Smakują obłędnie i wyglądają niezwykle apetycznie. Moje dzieci je wprost uwielbiają. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
250 g mąki pszennej
200 g cukru
3 jajka
0,5 łyżki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
100 ml oleju słonecznikowego
50 g czekolady
1 łyżka kakao
wiórki kokosowe
PRZYGOTOWANIE:
1. Do jajek, dodaj 150 g cukru i cukier waniliowy. Mieszaj mikserem przez około 3 minuty.
2. Potem, dodaj 125 ml mleka i mieszaj kolejne 3 minuty.
3. Następnie dodaj olej, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszaj do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
4. Przełóż ciasto do formy, przykrytej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem (forma o rozmiarach 20 cm x 20 cm).
5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 30 minut.
6. Po tym czasie, odstaw biszkopt do wystygnięcia, a następnie wyjmij z formy i ostrożnie usuń papier.
7. Teraz przygotuj sos czekoladowy: Pozostałe mleko wlej do garnka, dodaj cukier, kakao, czekoladę i doprowadź do wrzenia. Nie zapomnij mieszać od czasu do czasu. Ostudź gotowy sos do temperatury pokojowej.
8. Schłodzonego biszkopta, pokrój na zgrabne kawałki (ok. 16 kostek). Każdy kawałek, zanurzaj z każdej strony, najpierw w sosie czekoladowym, a następnie w wiórkach kokosowych.