Klopsiki z mięsa mielonego w pysznym sosie. Hit w mojej kuchni
2 053
Z tego przepisu powstają pyszne klopsiki z bogatym, aromatycznym sosem. To danie jest pyszne i sycące. Doskonale nadaje się na niedzielny obiad z całą rodziną. Ten przepis jest niesamowity, a na końcu znajdziesz dodatkowy pomysł na wspaniałe danie.
Składniki:
500 g mięsa mielonego
130 g ryżu
100 g marchewki
100 g cebuli
1 jajko
Trzy ząbki czosnku
Przyprawy: Sól i pieprz
Składniki na sos:
50g koncentratu pomidorowego
50 g kwaśnej śmietany
20 g oleju
150 ml wody
10 g słodkiej papryki
Sól i pieprz
W misce połącz mięso z ryżem i drobno posiekaną cebulą. Umytą marchewkę zetrzeć na drobnej tarce, a następnie dodać do mięsa wraz z jajkiem i rozgniecionym czosnkiem.
Dobrze wymieszać z przyprawami. Z masy mięsnej uformować klopsiki i umieścić je w naczyniu żaroodpornym. Połącz śmietanę, koncentrat pomidorowy, olej, czerwoną paprykę, sól i mielony czarny pieprz. Za pomocą trzepaczki wymieszać sos do uzyskania gładkiej konsystencji.
Rozrzedź sos wodą, a następnie polej nim klopsiki. Piec klopsiki w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180°C. Na wierzchu posypać tartym serem. Smacznego!
Dodatkowy przepis:
Składniki:
600 g mięsa mielonego
250 g kapusty
1 cebula
1 jajko
ser twardy
Sól i pieprz
Kapustę drobno posiekać i wymieszać z mielonym mięsem wołowym. Dodać drobno posiekaną cebulę, sól i pieprz oraz jajko. Z masy formować kulki i układać je na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia. Na wierzch położyć folię i piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Piec jeszcze przez 10 minut, następnie wyjąć naczynie i posypać je tartym serem. Smacznego!