Kiszone ogórki z dodatkiem musztardy- Tak pysznej przekąski nigdy jeszcze nie jadłaś. Zapraszam na przepis.
1 101
W Polskiej kuchni najbardziej znanym warzywem są ogórki. Idealnie pasują podczas obiadu , ale także są świetnym rozwiązaniem na szybką przekąskę podczas spotkań ze znajomymi.
Jak myślisz czy da się połączyć musztardę z pysznymi oraz bardzo chrupiącymi ogórkami? Owszem , poniżej znajdziesz rewelacyjny przepis na kiszone ogórki z dodatkiem musztardy. Potrzebne składniki do przygotowania tych ogórków są bardzo łatwo dostępne.
LISTA SKLADNIKÓW:
Ogórki- 4 kg
Czosnek- 2 główki
Koper- cały pęczek
Cukier- 200 g
Czernym mielony pieprz- 1 łyżeczka
Ocet- 200 ml
Olej roślinny- 200 ml
Sól- 2 łyżki
Musztarda w proszku- 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
1.Umyj dokładnie ogórki w zimnej wodzie, następnie przez dwie godziny je tak pozostaw. Po upływie tego czasu pokrój wszystkie ogórki na małe kawałki. Gdy Twoje ogórki są wielkie to pokrój je na 8 części. Mniejsze ogórki warto pokroić na cztery kawałki.
2.Wszystkie płynne oraz suche składniki połącz ze sobą. Dodaj również przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek, całość dokładnie wymieszaj.
3.Tak przygotowaną zalewę , wlej do pokrojonych ogórków, następnie odstaw na około 3 godziny. Co jakiś czas pamiętaj , aby całość wymieszać. Po upływie tego czasu przełóż ogórki do słoików o pojemności litra lub 1,5 l i całość dokładnie zalej przygotowaną marynatą.
Zakręć mocno każdy słoik, następnie poddaj go pasteryzacji przez 15 minut. Gdy ten czasu upływnie , zawiń wszystkie słoiki w ręcznik i pozostaw je tak do momentu całkowitego ostygnięcia. Po upływie minimum dwóch godzin , Twoje ogórki będą gotowe do spożycia!