Domowa kiełbaska z uda kurczaka- pyszna i szybka w zrobieniu. Oto przepis.
10 321
Przepis ten znam już od kilku lat i sprawdza się za każdym razem, jemy tą kiełbasę na kolację i jesteśmy zachwyceni.
Gdy zaczęłam robić kiełbasę z udka z kurczaka przestałam kupować już w sklepie kiełbasy. Nie ma takiej możliwości, żeby jakaś kiełbasa dorównała smakiem domowej.
Moja teściowa jest zachwycona tą kiełbasą i poprosiła mnie o przepis. Aby zrobić kiełbasę z udek kurczaka potrzebna będzie wolna godzina i 1 kilogram udek. Jestem pewna ze już nigdy nie kupisz kiełbasy w sklepie.
SKŁADNIKI:
Udka z kurczaka- 1 kilogram
Czosnek- 3 ząbki
Czarny pieprz mielony, sól i papryka do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Oddziel mięso od kości, następnie zalej wodą i ugotuj.
2. Wraz z czosnkiem zmiel w maszynce mięso lub pokrój je drobno. Dodaj przyprawy czyli pieprz, paprykę i sól, następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Do mięsa wlej odrobinę chłodnego bulionu drobiowego i wymieszaj dokładnie. Przygotowane tak mięso przykryj folią aluminiową i przechowuj w lodówce 10-12 godzin. Gdy już ten czas minie, rozwiń folię spożywczą i wsyp na nią paprykę czerwoną i połóż na nią mięso mielone. Dokładnie zwiń w rolkę i zawiąż sznurkiem.
3. Tak przygotowaną kiełbasę włóż do formy i piecz w 180 stopniach. Doprawiać kiełbasę możesz według swojego gustu. Gdy lubisz bardziej pikantne to dodaj więcej pieprzu lub czosnku. Jeśli lubisz to poeksperymentuj z przyprawami.
Naturalne danie, które nie zawiera chemii. Spróbuj zrobić też boczek własnej roboty, zobaczysz smak też Cię zachwyci.