Kefirowy Omlet z Piekarnika – Twoja rodzina będzie chciała więcej.
2 307
Omlet to danie, w którym wszystko, co należy zrobić, to wymieszać wszystkie składniki, wlać na patelnię i czekać, aż się usmażyć. Przepis na doskonały omlet jest niezwykle prosty. Możesz dodać do niego prawie wszystko, co znajdziesz w lodówce. Minimum wysiłku i pyszna kolacja gotowa. Oto przepis na klasycznego omleta, a ty możesz eksperymentować z nadzieniem. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI
250 ml kefiru
2 jajka
150 g mąki
10 g proszku do pieczenia
1 pęczek szczypiorku
100 g kiełbasy
80 g twardego sera
25 g masła
sól
PRZYGOTOWANIE
1. Najpierw przygotuj nadzienie. Pokrój kiełbasę i ser w kostkę, drobno pokrój szczypiorek.
Nadzieniem mogą być również pieczarki, ulubione wędliny, gotowane mięso lub ulubione warzywa.
2. Teraz czas na ciasto. W misce wymieszaj jajka, kefir, mąkę, sól i proszek do pieczenia. Teraz dodaj nadzienie, wszystko dokładnie wymieszaj. Wlej składniki do formy, wysmarowanej olejem i piecz przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
3. Możesz również usmażyć omleta tradycyjnie, na rozgrzanej patelni z olejem z obu stron pod przykryciem, do czasu w którym jajka się zetną.
4. Po upieczeniu posmaruj omleta masłem i zaproś do stołu domowników. Gwarantuję, że przybiegną szybko.