Kasza gryczana jest integralną częścią zdrowej diety. Jest również bardzo ważnym składnikiem w jadłospisie, na każdym etapie życia człowieka. To podstawowe źródło błonnika, składników mineralnych i witamin.
Zdrowa, tania i jeśli zostanie prawidłowo ugotowana, okazuje się być również pyszna. Z kaszy gryczanej można przygotować wiele potraw. Może służyć jako nadzienie do naleśników lub w zastępstwie ryżu w gołąbkach. Spróbuj ugotować kaszę gryczaną w ten sposób i przekonaj się, jaka może być smaczna.
ZALETY GRYKI
1. Gryka ma jeden z najniższych wskaźników glikemicznych wśród wszystkich zbóż. Z tą kaszą nie grozi Ci cukrzyca.
2. Gryka wiąże zły cholesterol i zapobiega jego wchłanianiu przez organizm.
3. Jest bogata w białko roślinne, które jest niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju. Podobnie jak aminokwasy – lizyna i arginina, które biorą udział w budowie tkanki mięśniowej, wspierają układ odpornościowy i przyczyniają się do redukcji tkanki tłuszczowej.
4. W przeciwieństwie do innych zbóż, gryka nie zawiera glutenu. Dla osób wrażliwych na gluten jest to świetny produkt.
5. To zboże zawiera witaminy takie jak P, B1, B3, B5 i B6, które poprawiają metabolizm, uczestniczą w syntezie hemoglobiny, mają korzystny wpływ na stan skóry i przyspieszają gojenie się skóry. Gryka zawiera również: magnez, żelazo, fosfor i błonnik.
6. Ma w swoim składzie również przeciwutleniacze, które mają właściwości przeciwzapalne. Te flawonoidy wzmacniają również naczynia krwionośne.
Oto 5 sprawdzonych rad, jak idealnie ugotować sypką kaszę gryczaną:
1. Dobrą kaszę uzyskamy tylko z dobrych zbóż. Trzeba uważać, aby jej nie rozgotować, ma wtedy jasny kolor. Kasza do ugotowania musi być w całych ziarnach, nie rozdrobnionych.
2. Przed gotowaniem kilkakrotnie opłucz kaszę pod bieżącą ciepłą wodą.