Jeśli jesteś miłośnikiem kuchni cygańskiej, ten przepis zdecydowanie Cię zachwyci. Przepis sprawdzi się wyśmienicie jako pomysł na danie z grilla.

Blaszkę należy przykryć folią aluminiową, a piekarnik nagrzać do 200 stopni. Pieczemy przez około godzinę.

Teraz możemy zabrać się za przygotowanie sosu czosnkowego. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki siekamy. Wszystko dodajemy do śmietany i mieszamy. Przyprawiamy według swojego gustu.

Około 10 minut przed końcem pieczenia, otwieramy piekarnik i zdejmujemy folię. Polewamy mięso sosem czosnkowym i wkładamy na nowo do piekarnika. Pieczemy aż mięso będzie zarumienione.

To wszystko. Pyszna i prosta w wykonaniu karkówka gotowa. Idealnie sprawdzi się na letni wieczór na przykład na działce. Smacznego!

Czytaj dalej

error: Content is protected !!