Jeśli jesteś miłośnikiem kuchni cygańskiej, ten przepis zdecydowanie Cię zachwyci. Przepis sprawdzi się wyśmienicie jako pomysł na danie z grilla.
2 561
Blaszkę należy przykryć folią aluminiową, a piekarnik nagrzać do 200 stopni. Pieczemy przez około godzinę.
Teraz możemy zabrać się za przygotowanie sosu czosnkowego. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki siekamy. Wszystko dodajemy do śmietany i mieszamy. Przyprawiamy według swojego gustu.
Około 10 minut przed końcem pieczenia, otwieramy piekarnik i zdejmujemy folię. Polewamy mięso sosem czosnkowym i wkładamy na nowo do piekarnika. Pieczemy aż mięso będzie zarumienione.
To wszystko. Pyszna i prosta w wykonaniu karkówka gotowa. Idealnie sprawdzi się na letni wieczór na przykład na działce. Smacznego!