Karkówkę z pieca po cygańsku można łatwo samemu przyrządzić w domowej kuchni. Poznaj przepis.
1 354
Jeśli jesteś smakoszem karkówki to mamy dla ciebie przepis na niesamowicie pyszną i kruchą karkówkę po cygańsku. Jest prosta do przyrządzenia we własnym domu, a smakuje jakby była z najlepszej restauracji.
Składniki:
2 kg ziemniaków pokrojonych w plasterki
100 g bekonu
60 ml jasnego piwa
4-5 ząbków czosnku
1,5 kg karkówki
1 łyżka miodu
100 ml oleju słonecznikowego
2 cebule (czerwona i biała)
przyprawa do gyrosa
pęczek pietruszki
pieprz, sól, czosnek do smaku
200 g śmietany kremówki
Przygotowanie:
Na początku należy przyrządzić marynatę, piwo, olej, miód, przyprawa do gyrosa – wszystko mieszamy.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż pokrojone w plastry ziemniaki. Posmaruj je cienką warstwą przygotowanej marynaty. Resztę mieszanki pozostaw do marynowania mięsa. Karkówkę umieść w marynacie i odłóż na około 30 minut.
Następnie obierz cebulę i pokrój ją w krążki lub piórka, a boczek w kostkę. Tak przygotowane składniki umieść na ziemniakach.
Na samą górę układamy zamarynowaną karkówkę.
Blachę przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Całość pieczemy przez około godzinę w 200 stopniach.
W między czasie przyrządzamy sos. Jogurt naturalny lub śmietanę połącz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Składniki dokładnie wymieszaj i dodaj ulubione przyprawy, mogą być to np. zioła.
Gdy danie jest już gotowe to zalej je przygotowanym wcześniej sosem i włóż jeszcze na kilka minut do piekarnika. Możesz dołożyć jeszcze warzywa lub inne wybrane prze Ciebie dodatki. Jest to idealne danie dla wielbicieli mięsa.
Karkówkę można serwować z kluskami śląskimi, ziemniakami czy puree warzywnym. Tak marynowane mięso możesz również ugrilować. Danie gotowe, smacznego!