To pyszne danie, które jest lepsze od klasycznych gołąbków. Zaskoczy Cię jak się je przygotowuje.
2 877
Liście młodej kapusty ugotuj w osolonej wodzie. Po ugotowaniu twardą część odetnij, a liście odłóż do schłodzenia. W między czasie przygotuj nadzienie. Filet z kurczaka opłucz i pokrój w drobną kostkę, to samo zrób z pomidorkami. Następnie posiekaj szczypiorek i koperek.
Do głębokiej miski przełóż wszystkie składniki, dodaj przyprawy i wymieszaj. Zetrzyj ser, dodaj do miski i ponownie wymieszaj.
Teraz czas na formowanie bomb. Liście kapusty rozłóż, do środka włóż porcję nadzienia i brzegi liści zawiń do wewnątrz tak by przykryły nadzienie i uformowały się w kulkę.
Po przygotowaniu wszystkich liści przełóż je do naczynia żaroodpornego, posmarowanego wcześniej olejem. Śmietanę wymieszaj z czosnkiem i solą, polej sosem kapustę i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach przez 40 minut.
Po wyjęciu z piekarnika posyp bomby posiekanymi ziołami, dzięki temu danie będzie bardziej aromatyczne.
Mam nadzieję, że cała rodzina doceni to danie i będą wdzięczni za jego przygotowanie! Kapuściane bomby to idealna potrawa nie tylko na co dzień, sprawdzi się świetnie również na świątecznym stole. Życzę smacznego.