Kalafior w panierce – Tak przygotowany, jest smaczny, mięciutki w środku i aromatyczny z chrupiącą skórką z wierzchu.
2 585
Uwielbiam kalafior w każdej postaci i zawsze z niecierpliwością oczekuję wiosny, kiedy zacznie się sezon na to smaczne warzywo. Dotąd wydawało mi się, że poznałam już wszystkie możliwe sposoby na jego przyrządzenie, jednak się myliłam. Całkiem niedawno, dostałam genialny przepis na kalafior w pysznej, aromatycznej i chrupiącej serowej panierce.
Lepiej od razu przygotuj podwójną porcję, bo znika ze stołu błyskawicznie. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
kalafior – 1 szt
twardy żółty ser – 50g
jajka – 3 szt.
mąka – 6 łyżek
bułka tarta – 1 łyżka
sól
ulubione przyprawy
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
1. Umytego i oczyszczonego kalafiora, podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie (al dente). Kiedy będzie gotowy, odsącz go na sitku.
2. Teraz przygotuj panierkę: W misce, roztrzep jajka, dodaj sól, mąkę, przyprawy i wymieszaj. Do osobnej miski wsyp bułkę tartą i wymieszaj ją z startym na tarce żółtym serem.
3. Ugotowane różyczki kalafiora, najpierw zanurz w masie jajecznej, a następnie obtocz w bułce tartej z serem.
4. Smaż na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony, a nadmiar tłuszczu odsącz na ręczniku papierowym. Gotowe!
Pyszny kalafior z chrupiącą, aromatyczną skórką świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Może być smacznym dodatkiem do dań mięsnych oraz idealną przekąską dla każdego. Smacznego!
Nie zapomnij podzielić się tym przepisem z rodziną i przyjaciółmi, a z nami swoimi wrażeniami!