Kalafior w Cieście – Pyszny, chrupiący, rozpływa się w ustach.
6 870
Jeśli ciągle jeszcze jesteś obojętna na to warzywo, koniecznie wypróbuj go w takiej postaci. Od momentu w którym ja skosztowałam go po raz pierwszy, kalafior stał się moim ulubionym daniem i od kilku lat troskliwie przechowuję przepis w swoim zbiorze. Jak tylko zaczynam go smażyć, moje dzieci zasiadają do stołu Do dzieła!
SKŁADNIKI
1 średnia główka kalafiora
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki piwa
1 duże jajko
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
1. Potrzebny jest oczywiście kalafior. Wybierz taki o jednolitym kolorze (żółtawy, biały, ale bez ciemnych plam). Musi być gęsty i twardy.
2. Zrób ciasto. Roztrzep trzepaczką jajko z mąką i piwem. Dodaj soli i pieprzu do smaku. Dzięki piwu uzyskuje się złotą i chrupiącą skórkę.
3. Podziel kalafior na różyczki.
4. Zagotuj wodę, posól i ostrożnie włóż kalafior. Gotuj przez około 5-7 minut. Najważniejsze, aby się nie rozgotował.
5. Przełóż kalafior na sito i odstaw do ostygnięcia. Podgrzej olej na patelni (ok. 1 cm). Zanurzaj różyczki w cieście.
6. Smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor.
7. Usmażony w cieście kalafior odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.