Jeże w pomidorach – Genialne danie obiadowe, które zachwyci wszystkich bez wyjątku. Tego smaku nie da się łatwo zapomnieć
1 403
Delikatne, soczyste i smaczne jeże w pomidorach, to doskonałe danie dla każdego i na każdą okazję. Pięknie wyglądają i smakują wyjątkowo, a aromatyczny sos długo nie pozwoli o sobie zapomnieć.
Odkąd pierwszy raz pojawiły się na moim stole, bliscy, rodzina i znajomi ciągle o nie pytają. Zdradziłam już przepis wszystkim i za każdym razem pochwał nie ma końca. Nie zwlekaj dłużej, podwiń rękawy i do dzieła!
SKŁADNIKI:
Mielone mięso z indyka 500 g
Natka pietruszki 30 g
Chleb 70 g
Mleko 100 ml
Jajko 1 szt.
Ryż basmati 120 g
Czosnek suszony 1 łyżeczka
Cebula 150 g
Pomidory 3 szt.
Papryka 150 g
Pieprz czarny 1 łyżeczka
Papryka mielona słodka 1 łyżeczka
Olej słonecznikowy 1 łyżka
Sól 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
1. Ryż opłucz pod ciepłą, bieżącą wodą, a następnie zalej gorącą wodą i odstaw.
2. W wygodnej misce, dokładnie wymieszaj mięso mielone z jajkiem, posiekaną natką pietruszki, namoczonym wcześniej w mleku chlebem i połową przypraw.
3. Na rozgrzanej, wysokiej patelni z olejem, podsmaż na złoty kolor posiekaną cebulę. Dopraw do smaku solą, pieprzem, dodaj umytą i oczyszczoną z nasion paprykę, pokrojoną w kostkę.
4. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój w kosteczkę i dodaj do cebulki i papryki. Dopraw do smaku pozostałymi przyprawami i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
5. W tym czasie, uformuj z mięsa spłaszczone kulki i obtocz je w odsączonym z wody ryżu. Poukładaj je na przygotowanym wcześniej sosie. Przykryj pokrywką i duś przez 30 minut – do miękkości. Gotowe!
Przed podaniem, posyp mięsne jeże obficie posiekanymi ziołami i wołaj bliskich na pyszną ucztę. Smacznego!