Zapomnij o żylakach, alergiach i wysokim ciśnieniu. Jeśli masz je w swoim ogrodzie, wiosną koniecznie je zastosuj
Hodowcy winorośli z takich krajów jak Grecja, Włochy, Francja i Albania, doskonale znają genialne właściwości płynące z ich cennych liści. We współczesnej medycynie, również są wykorzystywane w dużym stopniu i są niezwykle ważną częścią naszej codziennej diety.
Poznaj najważniejsze i najkorzystniejsze zalety liści winorośli, wykorzystywane w diecie człowieka.
ZALETY LIŚCI WINOROŚLI:
-
Dzięki zawartości niezwykłej, specyficznej kombinacji przeciwutleniaczy, witamin i składników odżywczych, zapobiegają powstawaniu komórek nowotworowych,
-
Chronią przed infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi oraz wzmacniają odporność,
-
Obecny zarówno w liściach, jak i w owocach cenny resweratol, skutecznie spowalnia procesy starzenia się i z pewnością docenią to kobiety w każdym wieku,
-
Skutecznie obniżają ciśnienie krwi, chronią naczynia krwionośne i pobudzają krążenie krwi,
-
Oczyszczają drogi moczowe, pęcherz i nerki.
Jak je skutecznie stosować?
Najbardziej popularne jest stosowanie liści do leczniczych okładów – działają podobnie do liści kapusty. Wystarczy je lekko ubić i nakładać na zmienione chorobowo miejsca. Ponadto, genialne działanie ma również przygotowana herbatka z suszonych liści winogron.
Wystarczy zalać 200 ml wrzącej wody, 2 łyżeczki suszonych liści winogron i zaparzać przez 4 minuty. Skutecznie złagodzi objawy grypy i przeziębienia.
Oprócz tego, regularne spożywanie herbatki z liści winorośli, chroni wątrobę, pobudza pracę jelit i zapobiega takim chorobom jak nadciśnienie i cukrzyca. W sezonie grypowym, wystarczy pić herbatkę co najmniej raz dziennie, aby wzmocnić swoją odporność.
Równie skuteczne i genialne zastosowanie liści winorośli ma również przy chorobach skóry, obrzękach, zaczerwienieniach, swędzeniu i podrażnieniach. W tym przypadku, najlepszy jest sporządzony z liści wywar lub kojąca kąpiel z ich dodatkiem do wody, co skutecznie złagodzi różnego pochodzenia zapalenia skóry.
Jeśli doskwiera ci np. ból kolan – w 500 ml wody, zagotuj 30 liści winorośli i zaparzaj przez 15 minut pod przykryciem. Wywar, przygotowany w ten sposób, stosuj w postaci kompresów z jałowej gazy i zaparzonych liści winogron na bolące miejsce.
Przyłożony kompres, owiń folią spożywczą lub ciepłym ręcznikiem i zostaw na całą noc. W razie potrzeby, czynność powtórz.