Jedzenie tego kapuśniaku gwarantuje mi ciągłą utratę zbędnych kilogramów. Jeden wyjątkowy składnik , a zupa zyskuje ponadprzeciętny smak.
21 153
Nasi przodkowie nie znali wielu składników diety, które obecnie uważa się za najzdrowsze. Mimo tego, że posilali się tylko tym co było wówczas dostępne, cieszyli się nienagannym zdrowiem oraz wysoką odpornością organizmu na wszelkiego rodzaju choroby. Idealnym przykładem na posiadanie wyżej wspomnianej kondycji są Kozacy zaporoscy, którzy znani byli na całym świecie ze swojej odwagi, a także dobrego zdrowia. Oczywiście zasługą tego był aktywny tryb życia oraz prawidłowe odżywanie.
Krążą różnorodne legendy odnośnie ich diety, które notabene uważane są za zgodne z prawdą. Poniżej przedstawiamy Wam przepis na pożywną i niezwykle sycącą zupę, którą posilali się Kozacy po powrotach z długotrwałych wypraw oraz bitew. Jest nią kapuśniak z wieprzowiną. Przepis ten zawiera jeden wyjątkowy składni za sprawą którego kapuśniak zyskuje ponadprzeciętny smak i sprawia, że z całą pewnością można się nim solidnie najeść.
Składniki:
-
900 gramów wieprzowiny,
-
100 gramów słoniny,
-
500 gramów ziemniaków,
-
3 sztuki cebuli,
-
200 gramów marchwi,
-
100 gramów korzenia pietruszki,
-
100 gramów selera naciowego,
-
500 gramów kapusty kiszonej,
-
40 gramów prosa,
-
1 ząbek czosnku,
-
1 sztuka liścia laurowego,
-
1 łyżeczka soli,
-
20 gramów natki pietruszki.
Przygotowanie:
1. Należy opłukać wieprzowinę, a następnie umieścić ją w głębokim garnku zalewając wodą. Kolejno doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Wyszumować, zmniejszyć ogień, a następnie dodać po jednej sztuce marchwi i cebuli. Wszystko razem gotować przez około godzinę pod przykryciem. Tak przygotowane mięso wyjąć z garnka.
2. Pozostałe składniki: marchew, cebulę, seler naciowy oraz korzeń pietruszki obrać ze skóry i pokroić w paski. Kolejno podsmażyć na patelni na rozgrzanym maśle lub smalcu.
3. Kapustę kiszoną opłukać, dokładnie wycisnąć i dusić na małym ogniu, stopniowo dodając bulion. W trakcie duszenia, przygotować wyjątkowy składnik: w moździerzu lub przy pomocy blendera połączyć słoninę z ząbkiem czosnku oraz natką pietruszki.
4. Pokroić ziemniaki w średniej wielkości kosteczki, a następnie dodać do zupy. Gdy staną się miękkie, następnie dodać do garnka podsmażoną kapustę oraz proso. Kolejno wrzucić warzywa.
5. Po upływie kilki minut od dodania kapusty, wrzucić pokrojoną wieprzowinę, słoninę oraz liści laurowy. Wszystko doprawić solą. Następnie wyłączyć ogień i zostawić zupę pod przykryciem prze około 20-30 minut.
Podawać z łyżeczką śmietany, posiekanymi drobno ziołami oraz świeżym chlebem.