Idealne ciasto na pierogi – Nigdy nie zapomnisz smaku. Są najlepsze.
6 286
Ciasto na pierogi ma kilkanaście opcji przygotowania. To jest elastyczne, miękkie, delikatne i nie przykleja się do rąk. Łatwo wykonasz cieniutkie ciasto, które nie pęka. Szybko i smacznie!
SKŁADNIKI
4 szklanki mąki
3/4 szklanki ciepłej wody
1/4 szklanki oleju słonecznikowego
2 jajka
1 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE
1. Wsyp 4 szklanki przesianej mąki do miski.
2. Posyp solą i zrób małe wgłębienie na środku.
3. Wlej ciepłą wodę i olej. Ważnym warunkiem jest dokładne przestrzeganie proporcji. Dlatego pojemność, z jaką będziesz mierzyć mąkę, wodę i olej, powinna być taka sama.
4. Wlej wodę i olej do mąki i dobrze wymieszaj.
5. W osobnej misce roztrzep jajka i wlej do ciasta. Ugniataj ciasto na jednolitą i gładką masę.
6. Jeśli proporcje są przestrzegane prawidłowo, nie będziesz musiała dodawać mąki. Po minucie ugniatania ciasto stanie się jednorodne.
7. Włóż ciasto do woreczka, a następnie do lodówki – za pół godziny ciasto będzie idealne na pierogi.