Idealne Ciasto Drożdżowe – Zawsze wyjdzie perfekcyjne.
1 325
Nadzienie do pasztecików możesz zrobić dowolne – to kwestia gustu. Ale nawet najsmaczniejsze nadzienie nie pomoże, kiedy nie wyjdzie ciasto drożdżowe. Istnieje wiele przepisów, jednak ten jest perfekcyjny!
SKŁADNIKI
700 ml ciepłej wody
2 łyżki soli
2 łyżki cukru
2 łyżki suchych drożdży
1400 g mąki
100 ml oleju słonecznikowego
PRZYGOTOWANIE
1. Aby zrobić idealne ciasto, podgrzej wodę, dodaj do niej cukier, sól, drożdże i odrobinę mąki. Niech pracuje przez 10-15 minut.
2. następnie dodaj masło i mąkę. Zacznij wyrabiać ciasto. Gdy tylko ciasto przylgnie do twoich dłoni – jest gotowe.
3. Przykryj ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
4. Po upływie tego czasu, wyjmij je z lodówki i podziel na tyle części ile zechcesz użyć. Uformuj placki i wypełniaj je dowolnym nadzieniem według własnych upodobań.
5. Konieczne jest smażenie w dużej ilości oleju. Po usmażeniu nie zapomnij odsączyć nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.