O tym daniu nie trzeba za wiele mówić. Pięknie wygląda, szybko się robi i smakuje obłędnie!
Wypróbuj, zaskocz i przekonaj się sama.
SKŁADNIKI
-
150 ml jogurtu (możesz również użyć kefir lub mleko)
-
150 ml wody
-
6 łyżek mąki
-
100 g masła
-
12 g drożdży
-
150 g mozzarelli
-
150 g sera feta
-
4 jajka
-
zioła
-
sól i cukier do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Na początek przygotuj ciasto. Do niego zaleca się zastosowanie jogurtu – gruzińskiego . Ale niestety nie wszędzie i nie zawsze można go dostać.
Możesz go zastąpić mlekiem lub kefirem. Jeśli jednak użyjesz jogurtu, zaleca się rozcieńczenie go wodą w stosunku 1:1.
2. Pamiętaj, że płynnych składników powinno być cztery razy mniej niż mąki. Wymieszaj jogurt, wodę, mąkę, masło, drożdże, sól i cukier.
3. Dokładnie wymieszane składniki przykryj ściereczką i odstaw na godzinę.
4. Teraz czas na farsz. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach 2 rodzaje sera i kilka gotowanych jajek. Proporcja sera i jajek powinna wynosić 1: 1: 2. Chodzi o to, żeby nadać mu odpowiednią plastyczność i kruchość.
5. Podziel ciasto na cztery części i uformuj owalne kulki. Rozwałkuj je na cienkie placki. Wzdłuż długich boków ciasta ułóż wąski pasek na nadzienia i owiń je bokami, aby nadzienie było w nich. Teraz połącz ich końcówki tworząc łódki dla przyszłego chaczapuri. Nałóż farsz do środka.
6. Aby jajko nie wypłynęło podczas pieczenia, należy zrobić zagłębienie w farszu. Następnie włóż łódki do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni i piecz przez 15–20 minut.
7. Wyciągnij łódki z piekarnika i do każdej wbij jajko i piecz jeszcze kilka minut, aż jajka się zetną.
8. Gotowe chaczapuri posyp ziołami i włóż po kawałku masła na wierzch.
A teraz najważniejsze pytanie. Jak jeść Chaczapuri Adżarskie? To jest bardzo proste: musisz oderwać czubek chaczapuri, wymieszać nim nadzienie i jeść łapiąc za boki.