Greckie kotleciki z kaszą – Genialne i sycące danie, które trafi w serca wszystkich miłośników dań mięsnych
35 768
Greckie kotleciki z kaszą gryczaną to nie tylko pyszne i sycące danie, ale również dobry sposób na przemycenie cennych wartości odżywczych, które w dużej ilości zawierają kasze. W moim domu niestety, te cenne produkty w postaci kaszy, muszę „jakoś” przemycać, a wymieszaną z mięsem i w połączeniu z aromatycznym, pomidorowym sosem udaje mi się to zawsze bez trudu. Moje dzieci pokochały ten smak i chętnie sięgają po dokładkę. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
500 g mięsa mielonego,
200 g sosu pomidorowego,
150 g kaszy gryczanej,
2 jajka,
2 cebule,
mąka,
sól,
pieprz,
olej do smażenia.
PRZYGOTOWANIE:
1. Przed gotowaniem, kaszę dobrze wypłucz pod bieżącą, ciepłą wodą. Potem ugotuj ją do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedź i ostudź ją.
2. Cebulę obierz i zmiel razem z mięsem w maszynce do mięsa. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Potem dodaj kaszę, wbij jajka i dobrze wymieszaj. Z gotowej masy mięsnej, uformuj zgrabne kotleciki.
3. Obtocz je w mące i smaż na rozgrzanej patelni z olejem z każdej strony na złoty kolor.
4. Drugą cebulę obierz i pokrój w krążki. Podsmaż je na osobnej, rozgrzanej patelni z olejem do miękkości.
5. Potem do cebuli dodaj sos pomidorowy i doprowadź go do wrzenia na małym ogniu. Na koniec, dodaj do niego usmażone wcześniej kotlety, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez 20-25 minut. Gotowe!
Miękkie i delikatne greckie kotleciki z kaszą, podawaj na gorąco, w towarzystwie zestawu surówek ze świeżych warzyw. Smacznego!