Gołąbki z pieczarkami – Pięknie wyglądają i smakują wyśmienicie. Twoja rodzina będzie zachwycona.
1 665
Trudno teraz stwierdzić skąd tak naprawdę wzięły się gołąbki. Mięso zawinięte w liście kapusty jest daniem kuchni słowiańskiej oraz wschodnioeuropejskiej. W tradycyjnym przepisie gołąbki muszą długo piec się w piekarniku lub dusić w garnku na małym ogniu.
Tym razem, zawijany w kapuście jest plaster mięsa i zapiekany jest w aksamitnym i aromatycznym sosie pieczarkowym. Koniecznie musisz wypróbować ten przepis.
LISTA SKŁADNIKÓW:
700 g wieprzowiny
Główka białej kapusty
300 g pieczarek
40 g koncentratu pomidorowego
Cebula
Sól do smaku
300 ml wody
Pieprz mielony czarny
40 ml śmietany
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1.Ugotuj ryż na półtwardo. Między czasie gotuj liście kapusty: we wrzącej wodzie zanurz liście kapusty i po kolei gdy zmiękną zdejmuj jeden po drugim.
2. Na patelni podsmaż posiekane pieczarki oraz drobno pokrojona cebulę. Gdy woda wyparuje dodaj śmietanę oraz sos pomidorowy. Przez kilka minut tak gotuj , następnie dolej wody. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem , następnie wyłącz ogień. Na podłużne kawałki pokrój mięso. Następnie zwiń w liście kapusty jak jest widoczne na zdjęciu. Posyp wszystko pieprzem oraz solą.
3. Na wierchu mięsa połóż ryż, następnie zacznij zwijać gołąbki. Tak przygotowane gołąbki przełóż do dużego garnka i włóż do piekarnika , następnie piecz przez dwie godziny w 180-200 stopniach.
4.Kształt zawijania według uznania : rożki, bułki, trójkąty lub spirale. Najważniejsze, że musza być sosem przykryte i nie będą wysychały. Najlepszym mięsem jest kurczak lub wieprzowina. Koniecznie spróbuj ten przepis i zostaw nam swój komentarz!