Gołąbki w cieście – Przygotowane według tego, sprawdzonego przepisu smakują wyjątkowo. Ich genialne nadzienie sprawia, że nie można im się oprzeć
1 698
Tradycyjne gołąbki to kapusta, w którą zawinięty jest farsz mięsny z ryżem. Jednak kto powiedział, że na miano gołąbków zasługuje tylko takie połączenie składników?
Bardzo lubię eksperymentować w kuchni i efektem tego są gołąbki w cieście, które wbrew swojej nazwie zupełnie nie smakują jak te tradycyjne. Dodatkowo, są smażone w cieście i taki efekt końcowy jest oryginalny i wyjątkowo smaczny. Obok gołąbków w takim wydaniu, nikt nie przejdzie obojętnie. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
Kapusta biała 1 szt.
Ziemniaki 300g
Masło 30 g
Wędzona pierś z kurczaka 300 g
Twardy żółty ser 200 g
Jajka 2 szt.
Mąka pszenna 1 łyżka
Sól do smaku
Czarny mielony pieprz do smaku
Natka pietruszki do smaku
Papryka czerwona mielona 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
1. Kapustę sparz we wrzącej wodzie, a następnie wystudź. Wędzoną pierś z kurczaka, pokrój w kostkę.
2. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Potem odcedź, dodaj masło i ugnieć na gładkie puree. Pogniecione ziemniaki, połącz z kurczakiem, dodaj jajka, ser starty na tarce o grubych oczkach, posiekaną natkę pietruszki. Dopraw do smaku przyprawami i dokładnie wymieszaj. Na każdego liścia kapusty, nałóż porcję farszu i szczelnie zawiń.
3. Do osobnej miski wbij jajka, dodaj mąkę, sól, pieprz i paprykę. Wymieszaj dokładnie składniki.
4. Zanurzaj gołąbki najpierw w cieście, a następnie smaż na rozgrzanej patelni z olejem z każdej strony na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu, odsącz na ręczniku papierowym. Gotowe!
Gołąbki w cieście, najlepiej smakują na gorąco, polane sosem pomidorowym. Przed podaniem, możesz udekorować je świeżymi ziołami. Smacznego!