Gofry z patelni – Tak przygotowane, podbiły serca wszystkich domowników i moich przyjaciół

To jeden z najlepszych przepisów na gofry, do których nie jest potrzebna gofrownica.

 

Przypominają nieco naleśniki, jednak konsystencja ciasta sprawia, że smakują wyjątkowo. Zarówno przygotowanie i smażenie ich nie zajmuje wiele czasu, a smak z pewnością zrekompensuje czas oczekiwania.

 

 

 

Jeśli jeszcze do tego jesteś w posiadaniu patelni z prążkowanym dnem, te gofry nie odbiegną doznaniom smakowym od tych, serwowanych w najlepszych cukierniach i restauracjach. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka mąki
  • 4 jajka
  • 240 g masła
  • 6 łyżek cukru
  • wanilia do smakuje

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Dobrze utrzyj jajka z cukrem.

2. Dodaj roztopione masło, mąkę i wanilię i wymieszaj wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć konsystencję płynnego, skondensowanego mleka.

 

3. Gofry smaż na suchej patelni, z każdej strony przez kilka minut na złoty kolor.

4. Zaraz po usmażeniu, gorące gofry zawijaj w rulonik.

 

5. Tak przygotowane gofry, możesz wypełnić dowolnym nadzieniem, według własnych upodobań. Smacznego!

Najlepiej smakują z bitą śmietaną lub twarożkiem i owocami.

 

Podziel się przepisem z przyjaciółmi, a z nami swoimi wrażeniami!

error: Content is protected !!