Genialne ciasto na herbatnikach – Smaczne, ekspresowe i bez pieczenia. Obok niego nikt nie przejdzie obojętnie
566
Przepis na ten deser bez pieczenia, dostałam na ostatniej imprezie u moich dobrych znajomych. Polecam go w szczególności wszystkim miłośnikom niebanalnych słodkości, a jednocześnie ceniącym swój czas spędzony w kuchni.
Ekspresowe ciasto na herbatnikach, zachwyca teraz wszystkich moich gości oraz domowników za każdym razem tak samo. Dzielę się dziś tym przepisem również z Wami. Do dzieła!
SKŁADNIKI NA SPÓD:
herbatniki kakaowe – 150 g
herbatniki waniliowe – 150 g
SKŁADNIKI NA KREM:
kwaśna śmietana – 600 g
gotowane mleko skondensowane – 250 g
SKŁADNIKI DO DEKORACJI:
mascarpone – 250 g
cukier puder – 100 g
orzechy włoskie – 150 g
gorąca czekolada – 80 g
PRZYGOTOWANIE:
1. Na dnie formy wyłożonej folią spożywczą, poukładaj naprzemiennie, tworząc szachownicę herbatniki kakaowe i waniliowe.
2. Czas przygotować krem: W misce, ubij śmietanę z gotowanym mlekiem skondensowanym na jednolitą, gładką masę.
3. Wysmaruj warstwą kremu herbatniki, a następnie układaj naprzemiennie kolejne warstwy. Ostatnią warstwą powinien być krem.
4. Wstaw ciasto do lodówki na 1 godzinę, a po tym czasie wyjmij je z formy i zacznij dekorować.
5. Ubij serek mascarpone z cukrem pudrem i wysmaruj nim boki ciasta.
6. Pokrój czekoladę w możliwie najcieńsze plasterki i obsyp nimi wysmarowane serkiem boki. Wierzch, posyp posiekanymi orzechami. Gotowe!
Ciasto wygląda pięknie i smakuje wyśmienicie. Przygotuj się więc na pochwały i wołaj znajomych na ucztę. Smacznego!