Wydaje się, że smażenie frytek jest banalnie łatwe: pokroić ziemniaki, wrzucić na patelnię i poczekać, aż będą gotowe. Ale z jakiegoś powodu, w 9 na 10 przypadków, krnąbrne ziemniaki palą się, przyklejają do patelni, są surowe w środku lub rozpadają się w tłuszczu.
Jak uniknąć tych wszystkich problemów i usmażyć naprawdę smaczne, chrupiące na zewnątrz i delikatne miękkie w środku frytki? Oto cenne wskazówki jak usmażyć idealne frytki:
1. Odmiana ziemniaków
Nie każdy ziemniak nadaje się do smażenia. Odmiany o wysokiej zawartości skrobi najlepiej używać do przygotowania puree ziemniaczanego, ponieważ nie dają złotej i chrupiącej skórki, a podczas smażenia sklejają się.
Zalecamy smażenie frytek z odmian ziemniaków czerwonych lub żółtych, ponieważ miąższ białych odmian ciemnieje szybciej po pokrojeniu. Wybierz duże ziemniaki o równej wielkości i bez śladów zepsucia.
Ziemniaki z zieloną skórką nie nadają się do jedzenia. Kolor zielony wskazuje na zwiększoną zawartość solaniny, co może prowadzić do zatrucia.
2. Patelnia
Idealne frytki nie mogą być smażone na każdej patelni. Najlepszą opcją jest żeliwna patelnia, która jest grubościenna, długo się nagrzewa i długo utrzymuje ciepło.
W nowoczesnych modelach odpowiednia jest patelnia wok w kształcie półkuli. Patelnia szybko się nagrzewa, dobrze smaży nawet duże frytki i oszczędza olej.
3. Krojenie
Frytki mogą mieć dowolny kształt: Drobne paski pięknie wyglądają ze smażonym mięsem lub rybą, okrągłe są zwykle podawane z daniami rybnymi, długie plastry zaś są w harmonii z pieczonym mięsem.
Najważniejsze jest to, żeby wszystkie miały mniej więcej ten sam rozmiar i kształt, w przeciwnym razie te małe będą miały czas na spalenie, zanim duże się usmażą.
Jeśli chcesz uzyskać chipsy, po pokrojeniu ziemniaków opłucz je w zimnej wodzie, aby zmyć nadmiar skrobi. Następnie ziemniaki osusz ręcznikiem papierowym.
4. Olej
Odpowiedni do smażenia jest każdy rafinowany olej roślinny. Dobrze radzi sobie z wysoką temperaturą i nie zmienia smaku ziemniaków.
Przed smażeniem olej należy dobrze rozgrzać, aż nad jego powierzchnią pojawi się niewielkie zamglenie. Pod koniec smażenia można dodać trochę masła, frytki będą smaczniejsze.
5. Smażenie
Gdy olej jest gorący, zmniejsz nieco temperaturę i zacznij smażyć. Nie wypełniaj całkowicie patelni, lepiej usmażyć frytki w kilku partiach, wtedy będą smażyły się szybciej i wygodniej będzie je mieszać.
Na początku nie mieszaj ich wcale, aby mogły się zarumienić. Nie przykrywaj patelni pokrywką. Smaż ziemniaki na umiarkowanie dużym ogniu przez 5–7 minut, aż powstanie chrupiąca skórka, a następnie delikatnie przewróć je na drugą stronę. Powtarzaj tę procedurę kilka razy, aż frytki będą miały pyszną chrupiącą skórkę ze wszystkich stron. Całkowity czas smażenia zależy od temperatury, patelni i odmiany ziemniaków.
6. Dodawanie innych składników
Frytki możesz również podać z przyprawami i dodatkowymi składnikami takimi jak: cebula, czerwony i czarny pieprz, czosnek, natka pietruszki, koperek, liście rozmarynu. Ważne jest, aby wiedzieć, na jakim etapie dodawać te składniki.
Dlatego lepiej jest je smażyć na osobnej patelni i mieszać z ziemniakami na samym końcu (4-5 minut przed końcem smażenia). Aby poprawić smak, możesz też na 1-2 minuty przed końcem smażenia dodać kawałek niesolonego masła.