Kilka smacznych sałatek bez majonezu, śmietany i sera – Można je jeść nawet o północy i nadal chudnąć.
Jeśli masz zamiar zacząć się odchudzać to chciałabym zaproponować Ci kilka przepisów na zdrowe sałatki, dzięki którym waga nie pójdzie w górę.
Dzięki tym sałatkom szybko schudniesz, bo zawierają dużo witamin i niezbędnych pierwiastków. Do tego są bardzo smaczne i kolorowe. Z tymi sałatkami odchudzanie to wręcz przyjemność!
Sałatka z buraków
Do przygotowania tej sałatki potrzebujesz:
- 1 burak,
- 1 marchew średniej wielkości,
- 1 biała kapusta,
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oleju lnianego
Przygotowanie sałatki:
Tą sałatkę bardzo szybko się przygotowuje. Kapustę, buraki i marchewkę cienko pokrój, a następnie polej sokiem z cytryny i olejem lnianym. Możesz do smaku dodać sól i pieprz. Ot sałatka gotowa. Smacznego.
Sałatka z tuńczykiem
Do przygotowania tej sałatki potrzebujesz:
- 170 g tuńczyka w sosie własnym,
- 4 liście sałaty,
- 2 pomidory,
- 240 g kukurydzy,
- 100 g czarnych oliwek (najlepiej bez pestek),
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie sałatki:
Liście sałaty dokładnie umyj i osusz. Następnie usuń nadmiar płynu z tuńczyka i włóż do miski. Pomidory pokrój w kostkę i dodaj do miski z tuńczykiem. Następnie dodaj porwane liście sałaty, kukurydzę i oliwki pokrojone na paski. W tym momencie możesz też sałatkę doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie delikatnie wymieszaj i jedz. Tą sałatkę należy zjeść zaraz po przygotowaniu np.., ze świeżym pieczywem.
Sałatka z kurczakiem
Do przygotowania sałatki potrzebujesz:
- 1 pierś z kurczaka,
- 4 pomidory,
- 2 ogórki,
- 2 garści posiekanego szczypiorku,
- 4 gałązki natki pietruszki,
- 50 g sałaty,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Najpierw pokrój wszystkie warzywa, a następnie filet z kurczaka na małe kawałki. Podsmaż na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Sałatę połóż na talerz, następnie pokrojone warzywa. Na warzywach rozłóż wystudzony filet z kurczaka. Posyp szczypiorkiem i skrop oliwą.
Sałatka oczyszczająca jelita
Składniki na sałatkę:
- ¼ główki białej kapusty,
- 550 g buraków,
- 400 g marchewki,
- 1 jabłko,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki startego chrzanu
Przygotowanie sałatki:
Warzywa zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Polej je mieszanką soku z cytryny i chrzanu. Pamiętaj, aby smak sosu do sałatki dostosować do swoich upodobań kulinarnych.